Zöld Erő

2010. július 02. 12:08 - vegaedzes

A PC izom és az edzése

A PC (pubococcygeus) izom egy izomhurok, ami a szeméremcsonttól a farokcsontig húzódik. Kívülről kézzel a gátnál kitapintható, ha nagyon meg akarjuk találni. Többek közt ezzel szabályozzuk a vizelést, és orgazmus esetén ez felelős a medence és a végbél ritmikus összehúzódásáért.

Ennek megfelelő ismeretével könnyedén meg tudjuk különböztetni a parnterünk igazi és színlelt orgazmusát. Bár én a színlelést teljesen feleslegesen tartom, egyszerűbb ha szimplán beismerjük, hogy többet igénylünk annál, amit kaptunk. Na de ennek részletezése nem célom ezzel a bejegyzéssel.

A férfiak és nők számára is nagyon fontos, hogy tornáztassák ezt az izomot, hogy megfelelően erős legyen. Itt van néhány példa, amiért érdemes erősíteni:

  • Könnyűvé teszi a vizelet szabályozását és megtartását még nagyon idős korban is
  • Erőteljesebbé teszi és egy magasabb szintre emeli az orgazmust mindkét nem számára
  • Elnyújtja vagy akár megsokszorozza a szeretkezés időtartamát
  • Nagyobb kontrollt és önuralmat biztosít mindkét fél számára az aktus közben
  • Nőknél könnyebbé teszi a szülést és nagyobb uralmat biztosít a hüvely felett
  • Férfiaknál segít a magömlés és az orgazmus szétválasztásában

PC izomfeszítés

Ez a legalapvetőbb gyakorlat, amit teljesen kezdőként érdemes elkezdeni. A következőképpen végezzük el:

  1. Vegyünk fel egy kényelmes fekvő pozíciót, majd lazítsuk meg a ruhánkat, ha valahol egy kicsit is szorítana.
  2. Hasi légzéssel mélyen lélegezzünk be, így az alhasunk finoman felfelé fog emelkedni.
  3. Ahogy elkezdjük a kilégzést, koncentráljunk a PC izmunkra és feszítsük meg, az alhasunkat pedig finomon húzzuk befelé. 8-10 másodpercnél tovább ne feszítsük az izmot!
  4. A kilégzés végén engedjük el a PC izomot, érezzük ahogy  kellemesen ellazul, miközben újra belélegzünk mélyen a hasunkba.

A 2. és 3. pontot ismételjük addig, amíg el nem érjük a kívánt ismétlésszámot. Vegyük figyelembe, hogy egy olyan izomról van szó, amit ugyanúgy fokozatosan érdemes hozzászoktatni a tornázáshoz, mint bármilyen más izmunkat. Sokkal fontosabb a helyes mechanika elsajátítása, mint a kívánt ismétlésszám fel- és feltornázása. Semmiképpen ne vigyük túlzásba, viszont szokjuk meg a napi gyakorlást! Kezdésnek 50-100 ismétlést elég csinálni, aztán szépen fokozatosan növelni ezt a számot körülbelül napi 500-ig.

Ha egy kis változatosságot szeretnénk, akkor rövid intenzív megfeszítésekkel és elengedésekkel pumpálhatjuk is az izomot, de ezt elég akkor elkezdeni, ha már megy valamennyire az alap. A légzés kicsit másképp alakul ebben az esetben, amivel kapcsolatban több technikával is találkoztam már, de kezdésnek persze az a legjobb, ha maradunk a összehúzás-kilégzés, illetve elengedés-belégzés párosoknál.

Ha valaki ennél többet és részletesebben szeretne tájékozódni a témában, akkor a kegel gyakorlatoknak érdemes utánanézni.

Ha bármilyen alhasi, a PC izomhoz közeli problémánk vagy fertőzésünk van, akkor semmiképpen ne végezzük ezt a gyakorlatot! Ez esetben tessék konzultálni egy orvossal!

PC

9 komment
2010. június 30. 22:48 - vegaedzes

Június 28 - Július 4.

Június 28. - Hétfő

A csoportos kettlebellt nem Tamás vezette, mivel elment nyaralni Görögországba. Fodor Nobert személyében megismerhettünk egy újabb RKC-t, aki Tamást helyettesítette. Kicsit másképpen, de eredmény szempontjából ugyanolyan durván kinyúvasztott minket. Megismerkedtünk a taktikai nyolcassal, és a snatch-et is elkezdtük kóstolgatni,  viszont a többi mind ismert, kellemes gyakorlat volt, mint például a kétkezes swing, egykezes swing, váltott kezes swing. Sokat létráztunk, a végén pedig 30/40-eztünk három gyakorlatot váltva körbe-körbe (kétkezes swing, váltott kezes swing, taktikai nyolcas). Összesen 10 kört csináltunk, hát mit ne mondjak... au? :D

Június 30. - Szerda

A keddi napot kihagytam, hogy rápihenjek a mai kettlebellre. Jól tettem... volna, ha nem rohantam volna egész nap és nem csúsztam volna el az étkezésemmel. Így nem voltam teljesen topon sajnos, de egészen jól bírtam. A snatchet kiveséztük rendesen és csináltunk is belőle sokat. Aztán történt valami, ami még nem volt... a legutolsó jobb kezes snatch előrelendítésénél a lazuló szorítás és a tenyérizzadtság hatására kirepült a kezemből a 20-as kettlebell... hirtelen lelassult az idő és csendben figyeltem, ahogy az előttem lévő felé repül a súlyos vasgolyó... láttam, hogy mellé fog esni, ezért egy szót sem szóltam, nehogy ijedtében balra lépjen, hiszen pont oda fog esni a golyó. A nagy csattanásra mindenki felkapta a fejét, én viszont akkor már átszellemültem nyugodt állapotba és fellélegeztem. A továbbiakban vagy viszek magammal egy kis törölközőt a tenyerem állandó tisztítására, vagy az első sorban fogok állni, hogy maximum a bordásfalat bontsam le... :)

Július 2. - Péntek

A csütörtök este edzés helyett mozizással telt, úgyhogy csak sok séta és 6*2*100 marokerősítés volt a napi edzésprogramom. :)  Este barbárkodtam egy kicsit:

  • 3*16 szűk húzódzkodás tarkóhoz
  • 4*12 térdfelhúzás hónaljig
  • 3*2*13 másfélkezes húzódzkodás széles fogással
  • 3*13 vízszintes tolódzkodás

Július 3. - Szombat

Munkával telt a nap, este viszont volt időm edzeni bőven. Terveztem, hogy a bellt is előveszem a fegyencezés után, de kiegészítettem egy-két gyakorlattal és nagyon elhúzodótt a dolog, így a mai bellezést passzoltam.

  • 20 perc botos bemelegítés
  • 5*150 ugrókötelezés (felváltva a következővel)
  • 5*50 botos evezés
  • 3*50 incline push-ups
  • 3*40 shoulderstand squats
  • 4*25 horizontal pull-ups
  • 3*50 flat knee raises
  • 3*30 straight bridges
  • 2*50 secs crow stands
  • 10 perc SMR / nyújtás

Július 4. - Vasárnap

Szintén munkával kezdtem, de a délután már pihenéssel telt és beiktattam egy kis átmozgató edzést is:

  • 20 perc botos bemelegítés
  • 5*150 ugrókötelezés (felváltva a következővel)
  • 5*50 botos evezés
  • 15 perc SMR / nyújtás
Címkék: edzésnapló
Szólj hozzá!
2010. június 30. 13:50 - vegaedzes

Tabu: a szex

A modern társadalom egyik jelentős csökevénye, hogy a szexualitást tabu témaként KELL kezelni. Mivel nagyrészt tudatlan, tapasztalatlan, erőszakos és hataloméhes emberek irányítják a társadalmat, ezért könnyen beteges kordában tudják tartani törvényekkel, cenzúrával, hamis tanításokkal a szexualitást. Leginkább a régi egyházak befolyása ez, ami azóta nagyjából semmit nem változott, de azért minden más hatalmi szinten meg lehet találni ennek a megfelelőjét. Elszomorító, hogy a médiából is csak az erőszak folyik ahelyett, hogy egészséges erotikával fűszerezett műsorokat adnának, amik rávezethetnék a fiatalokat, illetve az eltévelyedetteket a "helyes" irányok egyikére.

A továbbiakban szexualitással kapcsolatos bejegyzéseket is fogok írni, hiszen fiziológiai és energetikai szempontból nagyon fontos, hogy ezen a téren feloldjuk a gátakat és kiterjesszük magunkat. A szexualitás helyes és gyakori megélése, illetve kiterjesztése elengedhetetlen többek között az edzés szempontjából is.

1 komment
2010. június 30. 07:46 - vegaedzes

Buddy Lee és az ugrókötelezés

Egy időben nagyon sokat ugróköteleztem, és az egyre változatosabb és intezívebb edzés hatására ismét előszedtem az ugrókötelemet, hogy egy újabb színnel egészítsem ki a palettámat. Mindig is többre tartottam a legtöbb hasonló igénybevételű edzésnél (futás, biciklizés, stb), hiszen nem kell messzire menni, nincs szükség nagy helyre és nem befolyásolja az időjárás sem, mivel otthon egy nagyobb szoba közepe tökéletesen megfelel hozzá. Egy viszonylag rövid nyújtás után, akár bemelegítésként is csinálhatjuk az edzéseink előtt.

Ha rászánjátok magatokat, hogy kipróbáljátok, akkor a kötél kiválasztásával ne a minimális befektetés, maximális haszon elvet kövessétek. Mindenképpen csapágyas ugrókötelet vegyetek, aminek van húzása. Ha tényleg van húzása, akkor eleinte viseljetek cipőt vagy vastagabb zoknit, különben nagyon fájni fognak a lábujjaitok egy-egy rontás után. ;)

Egyébként nincs szükség túl sok időre ahhoz, hogy alap szinten elsajátítsátok a használatát és ha már igazán megy, akkor imádni fogjátok... :)

Itt egy videó Buddy Lee előadásában arról, hogy hogyan is érdemes csinálni:

Címkék: edzés
2 komment
Zöld Erő
süti beállítások módosítása