Zöld Erő

2010. július 02. 12:08 - vegaedzes

A PC izom és az edzése

A PC (pubococcygeus) izom egy izomhurok, ami a szeméremcsonttól a farokcsontig húzódik. Kívülről kézzel a gátnál kitapintható, ha nagyon meg akarjuk találni. Többek közt ezzel szabályozzuk a vizelést, és orgazmus esetén ez felelős a medence és a végbél ritmikus összehúzódásáért.

Ennek megfelelő ismeretével könnyedén meg tudjuk különböztetni a parnterünk igazi és színlelt orgazmusát. Bár én a színlelést teljesen feleslegesen tartom, egyszerűbb ha szimplán beismerjük, hogy többet igénylünk annál, amit kaptunk. Na de ennek részletezése nem célom ezzel a bejegyzéssel.

A férfiak és nők számára is nagyon fontos, hogy tornáztassák ezt az izomot, hogy megfelelően erős legyen. Itt van néhány példa, amiért érdemes erősíteni:

  • Könnyűvé teszi a vizelet szabályozását és megtartását még nagyon idős korban is
  • Erőteljesebbé teszi és egy magasabb szintre emeli az orgazmust mindkét nem számára
  • Elnyújtja vagy akár megsokszorozza a szeretkezés időtartamát
  • Nagyobb kontrollt és önuralmat biztosít mindkét fél számára az aktus közben
  • Nőknél könnyebbé teszi a szülést és nagyobb uralmat biztosít a hüvely felett
  • Férfiaknál segít a magömlés és az orgazmus szétválasztásában

PC izomfeszítés

Ez a legalapvetőbb gyakorlat, amit teljesen kezdőként érdemes elkezdeni. A következőképpen végezzük el:

  1. Vegyünk fel egy kényelmes fekvő pozíciót, majd lazítsuk meg a ruhánkat, ha valahol egy kicsit is szorítana.
  2. Hasi légzéssel mélyen lélegezzünk be, így az alhasunk finoman felfelé fog emelkedni.
  3. Ahogy elkezdjük a kilégzést, koncentráljunk a PC izmunkra és feszítsük meg, az alhasunkat pedig finomon húzzuk befelé. 8-10 másodpercnél tovább ne feszítsük az izmot!
  4. A kilégzés végén engedjük el a PC izomot, érezzük ahogy  kellemesen ellazul, miközben újra belélegzünk mélyen a hasunkba.

A 2. és 3. pontot ismételjük addig, amíg el nem érjük a kívánt ismétlésszámot. Vegyük figyelembe, hogy egy olyan izomról van szó, amit ugyanúgy fokozatosan érdemes hozzászoktatni a tornázáshoz, mint bármilyen más izmunkat. Sokkal fontosabb a helyes mechanika elsajátítása, mint a kívánt ismétlésszám fel- és feltornázása. Semmiképpen ne vigyük túlzásba, viszont szokjuk meg a napi gyakorlást! Kezdésnek 50-100 ismétlést elég csinálni, aztán szépen fokozatosan növelni ezt a számot körülbelül napi 500-ig.

Ha egy kis változatosságot szeretnénk, akkor rövid intenzív megfeszítésekkel és elengedésekkel pumpálhatjuk is az izomot, de ezt elég akkor elkezdeni, ha már megy valamennyire az alap. A légzés kicsit másképp alakul ebben az esetben, amivel kapcsolatban több technikával is találkoztam már, de kezdésnek persze az a legjobb, ha maradunk a összehúzás-kilégzés, illetve elengedés-belégzés párosoknál.

Ha valaki ennél többet és részletesebben szeretne tájékozódni a témában, akkor a kegel gyakorlatoknak érdemes utánanézni.

Ha bármilyen alhasi, a PC izomhoz közeli problémánk vagy fertőzésünk van, akkor semmiképpen ne végezzük ezt a gyakorlatot! Ez esetben tessék konzultálni egy orvossal!

PC

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr962125058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nolyemi · http://irdietam.wordpress.com/ 2010.07.02. 15:01:40

öhöm, izé.... ellenkezhetnék?
A szabályozott vizeléssel többet lehet ártani, mint használni. Hosszú távon növeli az inkontinencia veszélyét, ugyanis az izom "összezavarodik", hogy most akkor lehet-e pisilni, ha inger van vagy nem plusz ugyanez fordítva.

A buszon, mosogatás közben, akármikor végzett szorítások nem igazán előnyösek. Függőleges testhelyzetben nem lehet érdemben edzeni az izmokat. Éppen az a lényege, hogy tehermentesítsük az imokat (tehát ne kelljen tartani a szerveink súlyát) és így eddzük őket, tehát pc izmot edzeni csakis vízszintes teshelyzetben lehet.

vegaedzes · http://vegaedzes.blog.hu/ 2010.07.02. 15:25:32

@nolyemi: Persze, ellenkezni mindig lehet. :) Már egy jó ideje foglalkozom a dologgal és kizárólag angol nyelvű irodalmat és weboldalakat használtam a téma megvizsgálására. Ezekben összezavarodásról illetve az állva végzett gyakorlatok helytelenségét sehol nem láttam kiemelve.

Egyébként köszönöm, hogy szóltál, minél előbb jobban meg fogom vizsgálni a dolgot és korrigálom a bejegyzést, amint ezzel kapcsolatban az általad említett dolgokat megtalálom. Persze csak a keleti, angol nyelvű irodalmat fogom a továbbiakban is alapul venni, ott is első sorban a taoista tanításokat. Magyar tévedésekre túl sok példát láttam már, hiszen nálunk tipikusan előfordul, hogy az emberek túl okosnak hiszik magát, főleg akkor, ha tanítani lehet valamit és pénzt lehet belőle szerezni.

vegaedzes · http://vegaedzes.blog.hu/ 2010.07.02. 15:27:03

A gyorsírást nem ártana gyakorolnom... :)

nolyemi · http://irdietam.wordpress.com/ 2010.07.02. 15:32:02

@vegaedzes: hát, nem tudom, nekem ezek az érvek és statisztikák elég hihetőnek tűnnek. Persze magyar dolog. A Kriston-féle módszer, amit elismernek az urológusok és nőgyógyászok MO-n és terjed Európában is.
A túl okosnak hiszk magukat dolog pedig mindenhol előfordul szerintem ;)

vegaedzes · http://vegaedzes.blog.hu/ 2010.07.02. 15:37:22

@nolyemi: Rajta vagyok a témán, ha rövid időn belül nem találok megfelelő érveket, akkor mindenképpen korrigálom dolgot úgy, hogy mindenkinek megfeleljen. Nem célom senki félrevezetése.

Én már csinálom egy ideje és csak nagyon pozitív tapasztalataim vannak, dehát csak egy porszem vagyok a sivatagban... :)

nolyemi · http://irdietam.wordpress.com/ 2010.07.02. 15:45:53

@vegaedzes: persze, persze, kinek mi válik be. De mondjuk neked oké, nem okoz gondot, mert ígyse-úgyse lenne neked semmi bajod, és még extra terhelésekkel sem tudsz kárt tenni magadban. De van mondjuk egy nő, aki extra gyenge kötőszövetekkel rendelkezik, nem megfelelő életmódot folytat és mellé van egy kezdődő méhsüllyedése, háááááát. Tuti nem lesz jó vége.
Tudom, hogy nem célod a félrevezetés, ezért is mertem úgy kommentelni, hogy közben nem rettegtem magam halálra, hogy le fogod ordítani a fejem ;)

vegaedzes · http://vegaedzes.blog.hu/ 2010.07.02. 16:07:54

@nolyemi: Jogos, és köszönöm, hogy írtál. Utánanéztem, ahogy az időm engedte, viszont teljesen egyértelmű magyarázatot nem találtam sehol, úgyhogy inkább leegyszerűsítettem a dolgot és kiszedtem a vizelés szabályozást és átírtam fekve végzendő gyakorlattá az izomfeszítést, kezdésnek úgyis elég ezt az egy gyakorlatot végezni.

Ha látsz egyéb pontatlanságokat, akkor szívesen fogadom a kommenteket. Szép napot.
Zöld Erő
süti beállítások módosítása