Zöld Erő

2010. május 08. 12:42 - vegaedzes

Készlet kiegészítés

Ma délelőtt meglátogattam a Tactical Shopot a Rózsa utcában, hogy kiegészítsem az otthoni edző készletemet néhány dologgal. Nem volt olcsó, viszont ha azt nézzük, hogy mennyibe kerül a konditerem, akkor pár hónap alatt simán megtérül. Tehát beszereztem egy 16kg-os kettlebellt, egy SMR hengert és egy Convict Conditioning című könyvet. A kettlebellt az RKC edzéseken tanult gyakorlatok tökéletesítésére és új gyakorlatok megtanulására fogom használni. Az SMR henger az izmokban lévő feszültség és letapadások kimaszírozására tökéletes. A Convict Conditioning pedig a fegyencek saját testes gyakorlatait gyűjti össze és adja át elég magas szinten. Részletesebben írok majd ezekről a későbbiekben. Szóval itt a három dolog, ami nagyon fontos szerepet fog játszani a további heti edzésprogramjaimban:

KB SMR CC

Címkék: edzés
3 komment
2010. május 07. 19:05 - vegaedzes

Öreg vagyok ehhez

Sokszor hallottam már ezt ismerősöktől, és minden esetben azt a választ adhattam volna, hogy nem öreg, hanem lusta. Túl könnyen mondanak le az emberek a mozgásról, mert elhitetik magukkal, hogy gyermekkorban kell elkezdeni, hogy bármit elérjenek. Részben ez még igaz is lenne, de mivel általában nem profi versenysportról van szó, ezért nyugodtan el lehet kezdeni mozogni. Sokat kell dolgozni, viszont ha rendesen csináljátok, akkor teljesen megváltozik az életminőségetek. Tessék megnézni ezt a 81 éves hölgyet, aki 8 kilóval dolgozik majdnem 10 percen keresztül:

Címkék: edzés
Szólj hozzá!
2010. május 06. 15:57 - vegaedzes

Köles

Egy igazi gyöngyszem a táplálékok között, amit szerintem mindenki gyakrabban fogyaszthatna. Szépítő gabona néven is emlegetni szokták, hiszen a kálium, magnézium, vas, foszfor, szilícium és vitamin tartalma miatt a hajat, a körmöket, a fogakat, az arcbőrt egészségesebbé teszi. Többek közt különböző szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat, rostokat, a fentebb említett ásványi anyagokat, B1-B2 vitamint, metionint, cisztint, ciszteint, kovasavat tartalmaz. Késlelteti az öregedést, vashiány kezelésére ajánlott, segíti az emésztést, a máj regenerációját, gyulladáscsökkentő, erősíti a látást, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét, karban tartja az érfalakat, emellett gátolja a gázképződést és rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású.

Elkészítés: A kölest elkészítés előtt finom szűrőben átmossuk, majd háromszoros mennyiségű folyadékban (pl vízben, tejben, szójatejben) főzzük meg, mint a rizst. Az ízesítés attól függ, hogy milyen ételt szeretnénk. Ajánlom a zöldséges kölest, a mézes-gyümölcsös kölest, a mákos kölest, a mandulás kölest, de akár köretként bármihez a natúr kölest is.

Arra figyeljetek, hogy vegyszermentes terméket vegyetek. Én mostanában a biopontos kölest szoktam vásárolni, ami így néz ki, ha esetleg keresnétek:

Biopont Köles

Címkék: étkezés
2 komment
2010. május 06. 11:15 - vegaedzes

Kettlebell

A Mári Tamásnál folytatott edzések közben újra és újra megbizonyosodom az RKC edzések extrém hatásáról, ezért úgy döntöttem, hogy írok róla egy kicsit többet, mint amit a Heti edzésben írtam. Egyszerűen mindenre tökéletes. Zsírégetésre, izomépítésre, erőnövelésre, állóképesség növelésre, és még sorolhatnám, hogy mi minden másra. Nőknek is nagyon ajánlom ezt a fajta edzést, hiszen az erős, rugalmas törzs, lapos has, feszes combok és fenék többek közt alap velejárója a hosszabb távú eltökélt edzésnek.

Mi is a kettlebell? Képzeljetek el egy fekete bowling golyót egy aktatáska fogantyújával és már közel is jártok a valósághoz. Egyébként a kettlebell egy nagy darab vasgolyó több méretben: 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44, 48 (kg). Használható sima súlyzós edzésekhez, viszont ami igazán különlegessé és effektívvé teszi, az a ballisztikus gyakorlatok végzése. Ilyenek pédául: Snatch, Swing, Clean, Jerk, stb. A hiheteltlen állóképességi fejlődés mellett megfelelő étkezéssel és pihenéssel, a felesleg viszonylag rövid idő alatt eltűnik. Persze nem csak ballisztikus gyakorlatokat szokás a kettlebellel végezni, hanem például a kövekező gyakorlatok kőkemény törzset és rugalmas, stabil vállat fejlesztenek: Turkish Get-up, Bent Press, Windmill. Férfiak esetében az izomméret és erőnövelésre Double Clean és Press, Double Front Squat, Renegade Row, Double Swing, és a Double Clean ajánlott. Nőknél az alacsony számú ballisztikus gyakorlatok segítenek a kívánt feszességű fenék, combok, has, karok eléréséhez. Megint hangsúlyozom a megfelelő étkezést és pihenést, mert ezek hiányában az edzések effektivitása nagyon alacsony lehet.

Ismét Mike Mahler oldalát használtam forrásként.

Címkék: edzés
1 komment
2010. május 03. 11:32 - vegaedzes

Játszótér kerestetik

A nyár közeledtével arra jutottam, hogy ideje az edzések egy részét a szabad ég alatt folytatni. Ehhez szükségem lenne egy viszonylag elhagyatott játszótérre, ahol legalább két korlát van, de az sem gond, ha más egyéb formájú vas is akad. Az lenne az ideális, ha sikerülne Budapesten, a III. kerületben találni, de nyitott vagyok más kerületben lévő, megfelelő játszótér látogatására is. Tud valaki ilyet valahol?

UPDATE: A Margit-szigeten elvileg van ilyen hely, megyek majd megnézem.

Ha bárki úgy érzi egyébként, hogy partner lenne maratoni húzódzkodó és tolódzkodó edzésben, plusz egyéb gyakorlatok végzésében (pl kettlebell), akkor szívesen fogadom a csatlakozását. Nincs szükség túl nagy előképzettségre, mert a sok edzés meghozza a gyümölcsét, viszont nem árt, hogy 15-20 húzodzkodást meg tud csinálni az ember, hogy tényleg legyen értelme kimenni. Inspirálásként Hannibal egyik videóját ajánlom, amiben olyan gyakorlatok vannak, amiket én is megcéloztam:

Címkék: edzés
5 komment
Zöld Erő
süti beállítások módosítása