Zöld Erő

2010. május 06. 15:57 - vegaedzes

Köles

Egy igazi gyöngyszem a táplálékok között, amit szerintem mindenki gyakrabban fogyaszthatna. Szépítő gabona néven is emlegetni szokták, hiszen a kálium, magnézium, vas, foszfor, szilícium és vitamin tartalma miatt a hajat, a körmöket, a fogakat, az arcbőrt egészségesebbé teszi. Többek közt különböző szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat, rostokat, a fentebb említett ásványi anyagokat, B1-B2 vitamint, metionint, cisztint, ciszteint, kovasavat tartalmaz. Késlelteti az öregedést, vashiány kezelésére ajánlott, segíti az emésztést, a máj regenerációját, gyulladáscsökkentő, erősíti a látást, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét, karban tartja az érfalakat, emellett gátolja a gázképződést és rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású.

Elkészítés: A kölest elkészítés előtt finom szűrőben átmossuk, majd háromszoros mennyiségű folyadékban (pl vízben, tejben, szójatejben) főzzük meg, mint a rizst. Az ízesítés attól függ, hogy milyen ételt szeretnénk. Ajánlom a zöldséges kölest, a mézes-gyümölcsös kölest, a mákos kölest, a mandulás kölest, de akár köretként bármihez a natúr kölest is.

Arra figyeljetek, hogy vegyszermentes terméket vegyetek. Én mostanában a biopontos kölest szoktam vásárolni, ami így néz ki, ha esetleg keresnétek:

Biopont Köles

Címkék: étkezés
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr991979281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bubo77 2010.05.08. 13:59:08

Es az ize milye? Gondolom magaban nem olyan kellemes siman sozva megfozve mint a rizs.

Egy idoben ettem korpat az olyan izetlen szar hogy kb fureszporragcsalashoz lehet hasonlitani.

vegaedzes · http://vegaedzes.blog.hu/ 2010.05.08. 14:22:11

@bubo77: Nincs igazán izé, ezért jobban jársz, ha ízesíted valamivel. Az édes gyümölcsök vagy a sárgarépa például egész kellemes ízt ad neki, de talán az a legegyszerűbb neked, ha köretként eszed mondjuk fűszeres tofuhoz.
Zöld Erő
süti beállítások módosítása