Zöld Erő

2010. június 27. 21:22 - vegaedzes

Savasodás

A savasodás többek közt a helytelen táplálkozásunk, a minket érő negatív környezeti hatások, a stresszel teli életmódunk, illetve a negatív gondolkodásunk következménye, ami eleinte észrevétlenül pusztít bennünket. Szervezetünk minden tartalékát beveti a savak megkötésére, de egy idő után ez a forrás kimerül és túlsavasodás miatt a belső egyensúly felborul. A rejtett problémák ezután már előtörnek betegségek formájában.

Ez a túlsavasodás sejtszintű károsodáshoz vezethet, ugyanis a túl savas közeg szétmarja a sejteket, szöveteket, belevájja magát a vénába és az artériába. Ha ez így marad, minden sejtszintű tevékenységet és funkciót akadályoz, a szívünk dobogásától kezdve az agy működéséig.

A túlsavasodás tünetei

  • Elhízás, túlsúly
  • Fáradtság, alacsony energiaszint
  • Emésztési zavarok
  • Savtúltengés, reflux
  • Bőrtünetek, kiütések
  • Allergiák
  • Asztma
  • Gyors öregedés
  • Depresszió
  • Narancsbőr
  • Száraz bőr
  • Izomláz
  • Csontritkulás
  • Magas vérnyomás
  • Cukorbetegség
  • Rák

Fontos tudnivalók

A test zsírsejtekben köti meg és parkolja le a termelt savakat, ezzel óvja a létfontosságú szerveinket, hogy a savak szó szerint ne marják halálba a belső szerveinket. A zsír tehát meg is mentheti az életünket. Sok esetben egyébként a zsír nem más, mint a test válasza egy túlsavasodott állapotra.

A fáradtság a túlsavasodott test egyik legfőbb tünete és panasza. A savas testközegben termelődő méreganyagok lecsökkentik a fehérjék és az ásványi anyagok felszívódását, amelynek következtében meggyengül a test képessége arra, hogy enzimeket és hormonokat termeljen. Ez akadályozza a sejtek újratermelődését és az energiatermelés egyéb szükséges összetevőit. Ennek eredménye a fáradtság, a csökkent állóképesség és általános gyengeség.

A savas testközegben termelődő méreganyagok lecsökkentik a fehérjék és az ásványi anyagok felszívódását. A bevitt tápanyagaink nagy része tehát nem szívódik fel, így szervezetünk tápanyag nélkül marad, legyengül. Nagyobb ételmennyiségek bevitelére van szükség, ez pedig egyenes út az elhízáshoz. Ha emésztőrendszerünket megszabadítjuk a savaktól, a megfelelő táplálékkal látjuk el, energizáljuk, egészségünk helyreáll.

A bőrnek fontos kiválasztó szerepe van, a testünk a savaktól ezen keresztül is megszabadul. Ami belül történik, így sokszor kívül is megjelenik. Ha a túltermelés miatt bőrünk képtelen elboldogulni a savak normális eltávolításával, akkor bőrkiütések és bőrelváltozások formájában kénytelen kiüríteni ezeket.

A méreganyagok, amelyek egy túlsavasodott testben termelődnek, nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, amit az allergia tüneteinek hívnak. A rossz emésztés következtében a meg nem emésztett nagyobb fehérjemolekulák, aminosavak nem tudnak felszívódni. Ezeket szervezetünk idegen anyagként érzékeli és allergiás reakcióval válaszol. Az emésztőrendszer savtalanításával sokat tehetünk az allergia ellen.

Az ételek savasító vagy lúgosító hatása

A szervezetben minden megemésztett étel salakanyaggá bomlik le vagy ég el. Ez a salakanyag lehet semleges, savas, vagy lúgos. Ez attól függ, hogy az eredeti ételnek milyen volt az ásványanyag-tartalma.

Lúgosít: juharszirup, rizsszirup, méz, finomítatlan cukor, citrom, görögdinnye, lime, grapefruit, mangó, papaya, datolya, füge, sárgadinnye, szőlő, kiwi, szeder, alma, körte, mazsola, narancs, banán, cseresznye, ananász, barack, avokádó, spárga, vöröshagyma, zöldséglevek, petrezselyem, nyers spenót, brokkoli, fokhagyma, okra, zöldbab, cukorrpéa, zeller, fejes saláta, cukkini, édesburgonya, szentjánoskeny, répa, paradicsom, nyers kukorica, gomba, káposzta, borsó, krumplihéj, olívabogyó, szójabab, tofu, mandula, gesztenye, olíva olaj, lenmagolaj, repceolaj, amaránt, köles, vadrizs, quinoa, anyatej, szójasajt, szójatej, kecsketej, kecskesajt, tejsavó, gyógynövény teák, zöldtea, gyömbér tea

Savasít: kezelt méz, melasz, fehér cukor, barna cukor, aszaprtám, egyéb édesítők, szilva, kezelt gyümölcslevek, meggy, rebarbara, szeder, áfonya, aszalt szilva, fõtt spenót, vörös bab, zöldbab, burgonya (héj nélkül), pinto bab, száraz fehér bab, limabab, csokoládé (kakaóbab), tökmag, napraforgó mag, hikori dió, kesudió, mogyoró, dió, kukoricaolaj, búzacsíra, tönköly, barnarizs, fehér rizs, kukorica, hajdina, zab, rozs, búza, fehér liszt, sütemények, tészták, tojás, vaj, joghurt, vajkrém, túró, kezeletlen tej, sajt, homogénezett tej, jégkrém, tea, kávé, alkohol

A savasító és lúgosító hatáson belül is vannak szintek, amikre még részletesebben be lehetne ezeket sorolni, viszont én ezt most nem teszem meg. Ha valakit igazán érdekel a dolog, akkor könnyen utána tud járni ezeknek.

Savasító és lúgosító hatású ételek aránya

Az átlagos táplálkozás kb 90%-ban tartalmaz savasító ételeket. Ezzel szemben az ideális arány 20% savasító és 80% lúgosító étel. Érdemes kerülni az adalékanyagokkal teli előregyártott élelmiszereket, olvassuk el mindig, hogy milyen összetevőkből készültek és válasszuk a bio, natúr élelmiszereket. Rengeteg friss, nyers árut fogyasszunk, a zöldségeket inkább csak rövid ideig pároljuk, esetleg süssük, ahelyett, hogy szétfőzzük puhára őket, mivel úgy egészségesebbek, értékesebbek.

Emellett méregtelenítsük rendszeresen szervezetünket, igyunk sok tiszta vizet és használjunk természetes étrend-kiegészítőket, vitaminokat a szintetikusok helyett. Óvjuk kezünket a vegyszerektől, bio, vagy növényi tisztítószereket használjunk, természetes kozmetikumokkal kényeztessük bőrünket.

Kiválóan méregtelenít egyébként az intenzív izzadás, tehát az edzés!

Forrás: ph7, lugositas

Címkék: étkezés
6 komment
2010. június 23. 17:58 - vegaedzes

Légzés

Nem szeretek általánosítani, de általánosságban elmondható, hogy az emberek többsége felületesen lélegzik, így nem használja rendesen a rekeszizmát. Pedig a helyes légzés elengedhetetlen a méregtelenítés és salaktalanítás szempontjából. Ha mélyen lélegzünk, akkor a tüdőnk minden része megtelik oxigénnel és rekeszizom megfelelően mozog, és így nyomást gyakorlunk a hasra. Ez a nyomás elősegíti az emésztést, az oxigén ellátottság pedig pozitívan befolyásolja a vér összetételét és keringését. Nem beszélve arról, hogy megerősödnek a szívizmok, a tüdő, és a többi szervünk is jobban működik.

A helyes légzés hatással van a tudati folyamatokra is, nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a vérnyomást. Kilégzéskor eltávozik a sejtekből a felesleges széndioxid, ami a savtalanítás fontos eszköze.

Érdemes megismerkedni a jóga légzéssel, hogy megértsük mi is az a helyes légzés. A jóga légzés három szakaszra osztja a légzésünket, mégpedig:

  • Hasi légzés
  • Középlégzés
  • Felsőlégzés

Hasi légzés

Hasi légzéskor a hasi szervek kissé lefelé és előretolódnak, ami által a hasfal jól láthatóan előredomborodik, kilégzésnél pedig ellenkező irányú mozgás adódik. Elsősorban a rekeszizmunkat használjuk. Ezzel a légzéstípussal a levegő 60%-a kerülhet a tüdőnkbe. A gyakorlásakor fontos a kiegyenesített testtarás és a nem szoros öltözék. Arra is figyeljünk, hogy ne teli gyomorral kezdjünk neki a gyakorlatnak, mivel ez gátat szab az egésznek. Kilégzéssel kezdjük, miközben a rekeszizom ellazul, a hasizmok pedig enyhén összehúzódnak. Rövid szünetet követően megkezdjük a belégzést, a rekeszizmot összehúzzuk, a hasizmokat pedig ellazítjuk. A levegőt ne erőltetve szívjuk be, hagyjuk, hogy az izmok mozgása révén szinte magától áramoljon be a tüdő alsó részébe. Az egyenletes belégzés után ismét rövid szünet, majd ugyancsak egyenletes kilégzésbe kezdünk. Szintén csak a rekeszizom és a hasizom mozgjon.

Középlégzés

Ebben az esetben a mellkas középső részébe lélegzünk, amiben a bordák vesznek részt, ezért bordalégzésnek is szokás nevezni. Ez a légzés a levegő 30-50%-át is szolgáltathatja. Itt is kilégzéssel kezdünk. Rövid szünet után lassan elkezdjük a belégzést és közben ügyelünk arra, hogy a hasfal, a rekeszizom, a vállak és a kulcscsontok maradjanok a kezdeti helyzetükben. Belégzés után hosszabb ideig bent tartjuk a levegőt, majd egyenletes kilégzést végzünk, persze a továbbiakban is figyelünk a hasfalunk és a vállunk mozdulatlanságára.

Felsőlégzés

A mellkas felső részének mozgása révén jön létre, amiben fontos szerepet játszanak a kulcscsontok, ezért kulcscsonti légzésnek is nevezik. A belélegzett levegőmennyiség szempontjából kevésbé jelentős, viszont a helyes légzésnek elengedhetetlen eleme, mivel egyedül csak a felsőlégzéssel is kiegészülő teljes légzés teszi lehetővé a tüdőcsúcsok gázcseréjét.

A légzés orron keresztül történik!

A teljes jógi légzés ezt a három szakaszt egyesíti, a hasi szakasztól kezdve fokozatosan telítődik a tüdő, az egyes szakaszok azonban idővel éles határ nélkül simulnak egymásba.

Légzés edzés közben

Az edzés közbeni helyes légzés egy magasabb szintre emelheti az edzés effektivitását. Eleinte arra érdemes figyelni, hogy a hasi légzést finoman beiktassuk a légzésünkbe gyakorlatvégzések közben. Az izom-megnyúlás során légzünk be az orrunkon keresztül, majd az izomösszehúzódás során préseljük ki az elhasznált levegőt a szánkon keresztül. Fontos, hogy ne csak szimplán kifújjuk, hanem préseljük ki a levegőt!

Az anyag egy részéhez forrásként a Dr. Immun weboldalt és egy-két jógás oldalt használtam.

Címkék: edzés
Szólj hozzá!
2010. június 21. 22:31 - vegaedzes

Június 21-27.

Június 21. - Hétfő

Ha hétfő, akkor csoportos kettlebell edzés Tamás vezényletével. Számtalan egy- és kétkezes swinget csináltunk, emellett volt még váltott kezes swing, floor press, turkish get-up, row, windmill, squat, clean és press, és még pár egyéb gyakorlat. Az elengedhetetlen SMR  hengerezéssel pontot tettünk az edzés végére. Eléggé igénybevett minket az edzés egyébként, de azért kellemesen elfáradva hagytuk el a termet. :)

Június 22. - Kedd

Viszonylag későn értem rá edzeni, szóval nem nagyon volt kedvem elmenni itthonról, ezért a fegyenc edzés mellett döntöttem. :) Így az edzésem a következő volt:

  • 15 perc botos bemelegítés
  • 30 perc thai jellegű árnyékboksz
  • 3*50 incline push-ups
  • 3*40 jackknife squats
  • 4*20 horizontal pull-ups
  • 3*50 flat knee raises
  • 3*30 straight bridges
  • 2*30 secs crow stands

Elég régen nem árnyékbokszoltam és az ugrókötelem is porosodik, ezért itt az ideje, hogy ezeket is beiktassam az edzésprogramomba.

Június 23. - Szerda

Megvolt a csoportos kettlebell edzés és nagyon "kellemes" volt, mint mindig. Elég durván belenyúltunk a létrázásba a sok swing mellett, már-már úgy tűnt, hogy elfogy az erőm a végére, de mindig volt honnan meríteni az újabb és újabb körre. A legvégén a szokásos SMR hengerezés úgy felüdített, mint eddig még soha. :)

Június 24. - Csütörtök

Kicsit máshogy alakult a napom, mint terveztem, de végül sikerült egy komolyabb edzést beiktatnom. Kevertem az első és második szintű fegyencezést és még a kettlebellem is előkerült.

  • 15 perc botos bemelegítés
  • 5*160 ugrókötelezés
  • 3*30 bell felhúzás hát mögött
  • 3*40 shoulderstand squats
  • 3*20 horizontal pull-ups
  • 3*50 flat knee raises
  • 3*30 straight bridges
  • 2*40 secs crow stands
  • 10-es létra bell-lel

A végén a 10-es létra elég komoly volt, főleg úgy, hogy az előző napon is nagyon sokat csináltunk belőle. Összességében kellemes edzés volt ez is. :)

Június 27. - Vasárnap

Az elmúlt két napon a tervekkel ellentétben nem végeztem semmilyen edzést és erősen gondolkodtam azon, hogy a mai napon is pihenjek, mivel hétfőtől csütörtökig elég húzós napjaim voltak. Végül elmentem kicsit barbárkodni:

  • 3*20 kétkezes húzódzkodás
  • 4*8 térdfelhúzás könyékig/hónaljig
  • 3*2*12 másfélkezes húzódzkodás széles fogással
  • 1*15 vállszéles tolódzkodás
  • 3*12 vízszintes tolódzkodás (pihenés függőlegesben egy-egy gyakorlat között)

Holnap csoportos kettlebell edzés lesz, hurrá! :)

Címkék: edzésnapló
4 komment
2010. június 21. 08:38 - vegaedzes

Víz

Nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy a víz az életelemünk, de nem árt kicsit tudományos oldalról is megközelíteni.

Az emberi test körülbelül 75%-ban vizet tartalmaz, az agynak pedig 85%-a víz. Minden sejtünk funkcionálása a víztől függ. Számos rendellenességet a nem elegendő mennyiségű víz fogyasztása okoz. Különböző testfunkcióink fenntartása céljából, szükségünk van rá, hogy minden egyes nap 2-3 liter vizet fogyasszunk. Szükségünk van napi vízszállításra, mivel azt csupán táplálékbevitellel nem tudjuk testünkben fenntartani. Az emberek 75%-a krónikusan dehidratált, vagyis vízhiányos, az emberek 37%-ának pedig a szomjúság mechanizmusa - amit gyakran összetévesztenek az éhséggel - igen gyenge.

Néhány tényként kezelt adat:

  • Még az enyhe dehidratáció is 3%-al lassítja le egyesek anyagcseréjét
  • A vízhiány a nappali fáradtság első számú okozója
  • Előzetes kutatások szerint, napi 8-10 pohár víz elfogyasztása, képes jelentősen, vagy akár 80%-ban is enyhíteni a hátfájást és az ízületi fájdalmakat az azokban szenvedőknél
  • A testvíz mindössze akár 2%-ának csökkenése is képes zavaros, gyenge emlékezőképességet előidézni, képes zavart kelteni a matematikai képességben, valamint nehezebben fókuszáláshoz vezet
  • Egy pohár víz lefekvés előtti elfogyasztása, majdnem 100%-ban képes megszüntetni a diétázók éjszakai éhségérzetét (megint az a fránya diéta...)

Egy kis statisztika napi öt pohár víz elfogyasztásáról:

  • csökkenti a vastagbélrák kockázatát 45%-kal
  • csökkenti a mellrák kockázatát 79%-kal
  • csökkenti a húgyhólyagrák kockázatát 50%-kal

Szóval elég fontos, hogy a napi folyadékbevitelünkben 2-3 liter víz legyen, ne keverjünk bele semmit, ne akarjuk helyettesíteni semmivel, mert a szervezetünk a tiszta vizet máshogy kezeli, mint például a gyümölcslevet vagy a teát.

Én a reggelt egy pohár vízzel szoktam kezdeni és aztán az egész napra szépen elosztva iszom meg a szükséges mennyiség fennmaradó részét. Egyszerre keveset iszom,  még akár edzés közben is egy-egy kortyot, ha úgy érzem, hogy szükségem van rá. Egyébként a vízből is megárthat az egyszerre bevitt túl nagy mennyiség, ami vízmérgezéshez vezethet. Az enyhe vízmérgezés tünetei a hányinger, ingerlékenység, nyugtalanság, izomgörcsök, elkent beszéd, megváltozott viselkedés. A súlyos tünetek pedig epileptiform görcsök, eszméletlenség, kóma vagy halál is lehetnek. Nem kell megijedni, hiszen ezekkel csak nagyon ritka esetben találkozhatunk és általában csak akkor, ha egy-egy nagyon megterhelő edzésen vagy versenyen vagyunk túl és hirtelen nagyon sokat iszunk. Szóval ne tegyük... ;)

Az anyag egy részéhez forrásként a porthologos.hu weboldalt használtam.

Víz

Címkék: étkezés
Szólj hozzá!
Zöld Erő
süti beállítások módosítása