Zöld Erő

2010. június 21. 08:38 - vegaedzes

Víz

Nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy a víz az életelemünk, de nem árt kicsit tudományos oldalról is megközelíteni.

Az emberi test körülbelül 75%-ban vizet tartalmaz, az agynak pedig 85%-a víz. Minden sejtünk funkcionálása a víztől függ. Számos rendellenességet a nem elegendő mennyiségű víz fogyasztása okoz. Különböző testfunkcióink fenntartása céljából, szükségünk van rá, hogy minden egyes nap 2-3 liter vizet fogyasszunk. Szükségünk van napi vízszállításra, mivel azt csupán táplálékbevitellel nem tudjuk testünkben fenntartani. Az emberek 75%-a krónikusan dehidratált, vagyis vízhiányos, az emberek 37%-ának pedig a szomjúság mechanizmusa - amit gyakran összetévesztenek az éhséggel - igen gyenge.

Néhány tényként kezelt adat:

  • Még az enyhe dehidratáció is 3%-al lassítja le egyesek anyagcseréjét
  • A vízhiány a nappali fáradtság első számú okozója
  • Előzetes kutatások szerint, napi 8-10 pohár víz elfogyasztása, képes jelentősen, vagy akár 80%-ban is enyhíteni a hátfájást és az ízületi fájdalmakat az azokban szenvedőknél
  • A testvíz mindössze akár 2%-ának csökkenése is képes zavaros, gyenge emlékezőképességet előidézni, képes zavart kelteni a matematikai képességben, valamint nehezebben fókuszáláshoz vezet
  • Egy pohár víz lefekvés előtti elfogyasztása, majdnem 100%-ban képes megszüntetni a diétázók éjszakai éhségérzetét (megint az a fránya diéta...)

Egy kis statisztika napi öt pohár víz elfogyasztásáról:

  • csökkenti a vastagbélrák kockázatát 45%-kal
  • csökkenti a mellrák kockázatát 79%-kal
  • csökkenti a húgyhólyagrák kockázatát 50%-kal

Szóval elég fontos, hogy a napi folyadékbevitelünkben 2-3 liter víz legyen, ne keverjünk bele semmit, ne akarjuk helyettesíteni semmivel, mert a szervezetünk a tiszta vizet máshogy kezeli, mint például a gyümölcslevet vagy a teát.

Én a reggelt egy pohár vízzel szoktam kezdeni és aztán az egész napra szépen elosztva iszom meg a szükséges mennyiség fennmaradó részét. Egyszerre keveset iszom,  még akár edzés közben is egy-egy kortyot, ha úgy érzem, hogy szükségem van rá. Egyébként a vízből is megárthat az egyszerre bevitt túl nagy mennyiség, ami vízmérgezéshez vezethet. Az enyhe vízmérgezés tünetei a hányinger, ingerlékenység, nyugtalanság, izomgörcsök, elkent beszéd, megváltozott viselkedés. A súlyos tünetek pedig epileptiform görcsök, eszméletlenség, kóma vagy halál is lehetnek. Nem kell megijedni, hiszen ezekkel csak nagyon ritka esetben találkozhatunk és általában csak akkor, ha egy-egy nagyon megterhelő edzésen vagy versenyen vagyunk túl és hirtelen nagyon sokat iszunk. Szóval ne tegyük... ;)

Az anyag egy részéhez forrásként a porthologos.hu weboldalt használtam.

Víz

Címkék: étkezés
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr202097231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Zöld Erő
süti beállítások módosítása