Zöld Erő

2010. június 27. 21:22 - vegaedzes

Savasodás

A savasodás többek közt a helytelen táplálkozásunk, a minket érő negatív környezeti hatások, a stresszel teli életmódunk, illetve a negatív gondolkodásunk következménye, ami eleinte észrevétlenül pusztít bennünket. Szervezetünk minden tartalékát beveti a savak megkötésére, de egy idő után ez a forrás kimerül és túlsavasodás miatt a belső egyensúly felborul. A rejtett problémák ezután már előtörnek betegségek formájában.

Ez a túlsavasodás sejtszintű károsodáshoz vezethet, ugyanis a túl savas közeg szétmarja a sejteket, szöveteket, belevájja magát a vénába és az artériába. Ha ez így marad, minden sejtszintű tevékenységet és funkciót akadályoz, a szívünk dobogásától kezdve az agy működéséig.

A túlsavasodás tünetei

  • Elhízás, túlsúly
  • Fáradtság, alacsony energiaszint
  • Emésztési zavarok
  • Savtúltengés, reflux
  • Bőrtünetek, kiütések
  • Allergiák
  • Asztma
  • Gyors öregedés
  • Depresszió
  • Narancsbőr
  • Száraz bőr
  • Izomláz
  • Csontritkulás
  • Magas vérnyomás
  • Cukorbetegség
  • Rák

Fontos tudnivalók

A test zsírsejtekben köti meg és parkolja le a termelt savakat, ezzel óvja a létfontosságú szerveinket, hogy a savak szó szerint ne marják halálba a belső szerveinket. A zsír tehát meg is mentheti az életünket. Sok esetben egyébként a zsír nem más, mint a test válasza egy túlsavasodott állapotra.

A fáradtság a túlsavasodott test egyik legfőbb tünete és panasza. A savas testközegben termelődő méreganyagok lecsökkentik a fehérjék és az ásványi anyagok felszívódását, amelynek következtében meggyengül a test képessége arra, hogy enzimeket és hormonokat termeljen. Ez akadályozza a sejtek újratermelődését és az energiatermelés egyéb szükséges összetevőit. Ennek eredménye a fáradtság, a csökkent állóképesség és általános gyengeség.

A savas testközegben termelődő méreganyagok lecsökkentik a fehérjék és az ásványi anyagok felszívódását. A bevitt tápanyagaink nagy része tehát nem szívódik fel, így szervezetünk tápanyag nélkül marad, legyengül. Nagyobb ételmennyiségek bevitelére van szükség, ez pedig egyenes út az elhízáshoz. Ha emésztőrendszerünket megszabadítjuk a savaktól, a megfelelő táplálékkal látjuk el, energizáljuk, egészségünk helyreáll.

A bőrnek fontos kiválasztó szerepe van, a testünk a savaktól ezen keresztül is megszabadul. Ami belül történik, így sokszor kívül is megjelenik. Ha a túltermelés miatt bőrünk képtelen elboldogulni a savak normális eltávolításával, akkor bőrkiütések és bőrelváltozások formájában kénytelen kiüríteni ezeket.

A méreganyagok, amelyek egy túlsavasodott testben termelődnek, nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, amit az allergia tüneteinek hívnak. A rossz emésztés következtében a meg nem emésztett nagyobb fehérjemolekulák, aminosavak nem tudnak felszívódni. Ezeket szervezetünk idegen anyagként érzékeli és allergiás reakcióval válaszol. Az emésztőrendszer savtalanításával sokat tehetünk az allergia ellen.

Az ételek savasító vagy lúgosító hatása

A szervezetben minden megemésztett étel salakanyaggá bomlik le vagy ég el. Ez a salakanyag lehet semleges, savas, vagy lúgos. Ez attól függ, hogy az eredeti ételnek milyen volt az ásványanyag-tartalma.

Lúgosít: juharszirup, rizsszirup, méz, finomítatlan cukor, citrom, görögdinnye, lime, grapefruit, mangó, papaya, datolya, füge, sárgadinnye, szőlő, kiwi, szeder, alma, körte, mazsola, narancs, banán, cseresznye, ananász, barack, avokádó, spárga, vöröshagyma, zöldséglevek, petrezselyem, nyers spenót, brokkoli, fokhagyma, okra, zöldbab, cukorrpéa, zeller, fejes saláta, cukkini, édesburgonya, szentjánoskeny, répa, paradicsom, nyers kukorica, gomba, káposzta, borsó, krumplihéj, olívabogyó, szójabab, tofu, mandula, gesztenye, olíva olaj, lenmagolaj, repceolaj, amaránt, köles, vadrizs, quinoa, anyatej, szójasajt, szójatej, kecsketej, kecskesajt, tejsavó, gyógynövény teák, zöldtea, gyömbér tea

Savasít: kezelt méz, melasz, fehér cukor, barna cukor, aszaprtám, egyéb édesítők, szilva, kezelt gyümölcslevek, meggy, rebarbara, szeder, áfonya, aszalt szilva, fõtt spenót, vörös bab, zöldbab, burgonya (héj nélkül), pinto bab, száraz fehér bab, limabab, csokoládé (kakaóbab), tökmag, napraforgó mag, hikori dió, kesudió, mogyoró, dió, kukoricaolaj, búzacsíra, tönköly, barnarizs, fehér rizs, kukorica, hajdina, zab, rozs, búza, fehér liszt, sütemények, tészták, tojás, vaj, joghurt, vajkrém, túró, kezeletlen tej, sajt, homogénezett tej, jégkrém, tea, kávé, alkohol

A savasító és lúgosító hatáson belül is vannak szintek, amikre még részletesebben be lehetne ezeket sorolni, viszont én ezt most nem teszem meg. Ha valakit igazán érdekel a dolog, akkor könnyen utána tud járni ezeknek.

Savasító és lúgosító hatású ételek aránya

Az átlagos táplálkozás kb 90%-ban tartalmaz savasító ételeket. Ezzel szemben az ideális arány 20% savasító és 80% lúgosító étel. Érdemes kerülni az adalékanyagokkal teli előregyártott élelmiszereket, olvassuk el mindig, hogy milyen összetevőkből készültek és válasszuk a bio, natúr élelmiszereket. Rengeteg friss, nyers árut fogyasszunk, a zöldségeket inkább csak rövid ideig pároljuk, esetleg süssük, ahelyett, hogy szétfőzzük puhára őket, mivel úgy egészségesebbek, értékesebbek.

Emellett méregtelenítsük rendszeresen szervezetünket, igyunk sok tiszta vizet és használjunk természetes étrend-kiegészítőket, vitaminokat a szintetikusok helyett. Óvjuk kezünket a vegyszerektől, bio, vagy növényi tisztítószereket használjunk, természetes kozmetikumokkal kényeztessük bőrünket.

Kiválóan méregtelenít egyébként az intenzív izzadás, tehát az edzés!

Forrás: ph7, lugositas

Címkék: étkezés
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr682114444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smartraining 2010.06.28. 10:48:43

Hehe, megelőztél, épp azon agyaltam, hogy összehozok valamit a témáról, mert az egyik kedvencem.. :))
Na nem baj, akkor majd másról :P :D
"Kiválóan méregtelenít egyébként az intenzív izzadás, tehát az edzés!"
Izzadás: pipa :D

vegaedzes · http://vegaedzes.blog.hu/ 2010.06.28. 11:01:44

@smartraining: Egy ideje már gondolkodtam rajta, hogy jó lenne valamit írni erről. Most hétvégén jutottam el odaáig, hogy rendesen utánaolvassak, úgyhogy egyúttal gyűjtöttem is hozzá anyagot innen-onnan, aztán megvágtam, majd kiegészítettem ahol szerintem ráfért, és láss csodát... :) Legalább nem kell vele fogalkoznod. ;) Bármilyen okosságot szívesen olvasok amúgy nálad, szóval hajrá. :)

smartraining 2010.06.28. 14:49:24

@vegaedzes: Ha érdekel a téma, van róla egy könyvem.. :)

vegaedzes · http://vegaedzes.blog.hu/ 2010.06.28. 14:55:31

@smartraining: Kösz, de könyvre most nincs szükségem (időm), most csak a tömör lényeggel foglalkoztam, talán majd egyszer... :)

Azért az egyre tisztábban látszik, hogy ha tényleg egészségesen akar élni az ember, akkor csak komoly odafigyeléssel tud minden apró részletet, megfelelő minőséggel a helyére tenni.

Nagyon durva kapufákat lehet rúgni, ha valaki nem figyel oda egy-egy részletre.

aerobikzona · http://aerobikzona.hu 2010.07.14. 12:49:19

Ezt írod:

--- "A több zsír valójában nem más, mint a test válasza egy veszélyesen túlsavasodott állapotra. Ha közömbösítjük a savakat, már nem lesz szükség a felhalmozott zsírra, szervezetünk automatikusan megszabadul tőle. Tehát búcsút inthetünk a sok lerakódott zsírnak!" ---

Szerintem itt azért van egy kis logikai bukfenc.

A szervezet nem azért szabadul meg a zsírtól, mert -esetleg- valaki megszünteti vagy minimálisra csökkenti a savasító ételek fogyasztását, hanem mert elkezd jobban odafigyelve táplálkozni, nem eszik össze minden félét, s máris kevesebbet mutat a mérleg. Tehát: lehet, hogy egészségesebb, ha az egyik élelmiszercsoportra alapozza valaki a táplálkozását (sőt, biztosan egészséges kiiktatni a feldolgozott, finomított élelmiszerek javarészét), az is lehet, hogy ettől fogyni kezd (logikusan, hiszen a korábbi össze-vissza étkezést cserélte fel ésszerűbbre), de az már nem biztos, hogy igaz, hogy mindez azért történik meg, mert "ha nincs szükség a felhalmozott zsírra, a szervezet automatikusan megszabadul tőle".

És miért szabadulna meg "automatikusan" a szervezet a zsírtól, pusztán csak azért, mert már nem kell savakat raktároznia?...

Nem értem ennek a résznek a logikáját.

Másrészt azt is gondolom, hogy orvosi / dietetikusi végzettség nélkül ilyen szintű (az egészséges táplálkozás általánosan ismert alapelvein túlmutató) tanácsokat adni nem biztos, hogy célravezető. (Ha orvos vagy dietetikus vagy, akkor elnézést kérek!!)

vegaedzes · http://vegaedzes.blog.hu/ 2010.07.14. 14:05:57

@aerobikzona: Szia! Köszönöm szépen, hogy felhívtad a figyelmem erre a részre, jogos, ezért kicsit át is írtam. Bármilyen hasonló fél- / fals információ esetén szívesen olvasom a meglátásodat és korrigálom a bejegyzést a megfelelő helyen.

Ennek a bejegyzésnek az a célja egyébként (amihez több forrást használtam), hogy általánosan bemutassa a savasodást azok számára, akiket valamennyire is érdekel a dolog. Mivel konkrét étkezési tanácsokat nem tartalmaz (mit-mennyit-mikor), így komolyabb, messzemenő következtetéseket nem lehet belőle levonni, viszont elrettenő, illetve figyelemfelkeltő hatást válthat ki azok számára, akik össze-vissza esznek.

Évek óta vegetárinus vagyok, hiszen a gyilkosság az gyilkosság, amit felesleges ragozni és törvényekkel szabályozni, hiszen ennek lehetősége csak az emberi elme illúziója. Ez azért tartozik ide, mert a dietetikának fontos része a legyilkolt állatok tartása, feldolgozása, elfogyasztása. Ezért nem is mentem dietetikusnak, viszont sokat foglalkozom a táplálkozással, amióta vega vagyok. Elsősorban a tapasztalatimat és az általam is fogyasztott ételeket osztom meg a blogomat olvasókkal, viszont olyan témákat is feszegetek, mint például ez, és ezekhez mindig több forrásból szerzek anyagot. Ember vagyok, így időnként elkerüli a figyelmemet a hibás, pontatlan, vagy félinformáció.

Mégegyszer köszönöm és további szép napot! :)
Zöld Erő
süti beállítások módosítása