Zöld Erő

2010. június 23. 17:58 - vegaedzes

Légzés

Nem szeretek általánosítani, de általánosságban elmondható, hogy az emberek többsége felületesen lélegzik, így nem használja rendesen a rekeszizmát. Pedig a helyes légzés elengedhetetlen a méregtelenítés és salaktalanítás szempontjából. Ha mélyen lélegzünk, akkor a tüdőnk minden része megtelik oxigénnel és rekeszizom megfelelően mozog, és így nyomást gyakorlunk a hasra. Ez a nyomás elősegíti az emésztést, az oxigén ellátottság pedig pozitívan befolyásolja a vér összetételét és keringését. Nem beszélve arról, hogy megerősödnek a szívizmok, a tüdő, és a többi szervünk is jobban működik.

A helyes légzés hatással van a tudati folyamatokra is, nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a vérnyomást. Kilégzéskor eltávozik a sejtekből a felesleges széndioxid, ami a savtalanítás fontos eszköze.

Érdemes megismerkedni a jóga légzéssel, hogy megértsük mi is az a helyes légzés. A jóga légzés három szakaszra osztja a légzésünket, mégpedig:

  • Hasi légzés
  • Középlégzés
  • Felsőlégzés

Hasi légzés

Hasi légzéskor a hasi szervek kissé lefelé és előretolódnak, ami által a hasfal jól láthatóan előredomborodik, kilégzésnél pedig ellenkező irányú mozgás adódik. Elsősorban a rekeszizmunkat használjuk. Ezzel a légzéstípussal a levegő 60%-a kerülhet a tüdőnkbe. A gyakorlásakor fontos a kiegyenesített testtarás és a nem szoros öltözék. Arra is figyeljünk, hogy ne teli gyomorral kezdjünk neki a gyakorlatnak, mivel ez gátat szab az egésznek. Kilégzéssel kezdjük, miközben a rekeszizom ellazul, a hasizmok pedig enyhén összehúzódnak. Rövid szünetet követően megkezdjük a belégzést, a rekeszizmot összehúzzuk, a hasizmokat pedig ellazítjuk. A levegőt ne erőltetve szívjuk be, hagyjuk, hogy az izmok mozgása révén szinte magától áramoljon be a tüdő alsó részébe. Az egyenletes belégzés után ismét rövid szünet, majd ugyancsak egyenletes kilégzésbe kezdünk. Szintén csak a rekeszizom és a hasizom mozgjon.

Középlégzés

Ebben az esetben a mellkas középső részébe lélegzünk, amiben a bordák vesznek részt, ezért bordalégzésnek is szokás nevezni. Ez a légzés a levegő 30-50%-át is szolgáltathatja. Itt is kilégzéssel kezdünk. Rövid szünet után lassan elkezdjük a belégzést és közben ügyelünk arra, hogy a hasfal, a rekeszizom, a vállak és a kulcscsontok maradjanok a kezdeti helyzetükben. Belégzés után hosszabb ideig bent tartjuk a levegőt, majd egyenletes kilégzést végzünk, persze a továbbiakban is figyelünk a hasfalunk és a vállunk mozdulatlanságára.

Felsőlégzés

A mellkas felső részének mozgása révén jön létre, amiben fontos szerepet játszanak a kulcscsontok, ezért kulcscsonti légzésnek is nevezik. A belélegzett levegőmennyiség szempontjából kevésbé jelentős, viszont a helyes légzésnek elengedhetetlen eleme, mivel egyedül csak a felsőlégzéssel is kiegészülő teljes légzés teszi lehetővé a tüdőcsúcsok gázcseréjét.

A légzés orron keresztül történik!

A teljes jógi légzés ezt a három szakaszt egyesíti, a hasi szakasztól kezdve fokozatosan telítődik a tüdő, az egyes szakaszok azonban idővel éles határ nélkül simulnak egymásba.

Légzés edzés közben

Az edzés közbeni helyes légzés egy magasabb szintre emelheti az edzés effektivitását. Eleinte arra érdemes figyelni, hogy a hasi légzést finoman beiktassuk a légzésünkbe gyakorlatvégzések közben. Az izom-megnyúlás során légzünk be az orrunkon keresztül, majd az izomösszehúzódás során préseljük ki az elhasznált levegőt a szánkon keresztül. Fontos, hogy ne csak szimplán kifújjuk, hanem préseljük ki a levegőt!

Az anyag egy részéhez forrásként a Dr. Immun weboldalt és egy-két jógás oldalt használtam.

Címkék: edzés
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr712104485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Zöld Erő
süti beállítások módosítása