Zöld Erő

2010. április 26. 15:00 - vegaedzes

Meditáció

A hétvégét csendes, számítógépmentes, csodásan zöld környezetben töltöttem és a megszokottnál többet meditáltam. Számomra ez elég komoly környezetváltozás a budapesti nyüzsgéssel szemben, ezért könnyen megihletett a dolog, hogy írjak róla pár sorban.

Mi is meditáció? Olyan tevékenység, mégha tevékenység mentes is (egyszerű paradoxon), aminek a célja a meditatív állapot elérése. A meditatív állapot egy olyan létállapot, amelyben kilépünk az elméből, így megszűnik a múlt és a jövő, és csak a jelenben rezgünk. Egy szinten ez a tisztánlátás állapotához vezet, ami mindenen túl van, de mégis mindent magába foglal. Nincsenek szabályok, törvények, előítéletek, de mégis kristálytiszta, hogy mi a helyes és a helytelen. Itt jelenik meg például az állati hús elfogyasztásának helytelensége is. Na meg a legfontosabb dolog (majd egyszer megnevezem, de biztos van aki rájön, hogy miról van szó), ami mindenkit összeköt, az emberek teljesen félre értelmezik és az elme szűk határai közt azt hiszik, hogy dobálózhatnak vele. Pedig mekkorát tévednek...

Én a meditációt két felé osztom, passzív és aktív meditációra. A passzív meditációhoz az alapot a mozdulatlanság adja meg. Ebből következik az elme leállása, elhagyása, mert a hatékony elme működéshez mozgásra van szükség. Minél inkább meg tudjuk tartani a teljes mozdulatlanságot, annál inkább kihagy az elme által generált gondolatok folyamata, majd végül teljesen leáll a gondolatok érkezése. Ekkor érünk meditatív állapotba és túl tudunk lépni az elmén. Ehhez nyilván arra is szükség van, hogy mi magunk se generáljunk semmilyen gondolatot, illetve ne is kapaszkodjunk bele az érkező gondolatokba. Kizárni ne próbáljuk őket, mert az összpontosítást igényel, ami hosszabb távon fárasztó és biztosan ki fog zökkenteni minket a későbbiekben a feltorlódott gondolatok hada, ahogy a koncentráció gyengülésével áttörik a védőhálónkat. Többféle passzív meditáció létezik, amiknek a neten könnyen utána lehet nézni, viszont én a jóga által használt meditációt ajánlom kezdésnek.

Az aktív meditációhoz az alapot a mozgás adja meg, amiben el tudunk merülni annyira, hogy mentesítjük magunkat az elmétől hasonlóképpen mint a passzív meditációnál. Ez a mozgás lehet harcművészet, jóga, foci, vagy bármi más, még akár konditermi ezés is. Szerintem ezt akkor érdemes elkezdeni, amikor már valamilyen szintre eljutunk a passzív meditációban, de akkor mindenképpen, ugyanis ez az edzésünk effektivitását is megnöveli amellett, hogy “belül” tisztulunk, felemelkedünk, kiteljesedünk. Az aktív meditációkat leginkább a mozgások intenzitása különbözteti meg.

Címkék: egyéb
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr931952797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bubo77 2010.04.26. 23:59:19

Velemenyem szerint az aktiv meditacio alapvetoen monoton cel nelkuli hosszabb mozgasoknal johet szoba, mint peldaul a baromi hosszu spontan gyaloglas vagy csak kituzott idointervallum nelkuli setalas. Barmely olyan gyakorlatsorozat ahol az idore, vagy mennyisegre kell figyelni kizarja ezt.

vegaedzes · http://vegaedzes.blog.hu/ 2010.04.27. 09:55:07

Alapszinten igazad van, viszont ha eléggé jártasak vagyunk az adott testmozgásban, akkor függetlenedni tudunk az elmétől, mivel a test szükségletei és korlátai egyértelműek, így meditatív állapotba tudunk kerülni. Nem kell számolgatni, nem kell az időt nézni, nem kell semmit előre tervezni. A jelen számít, így mi magunk válunk az edzéssé. Ha más által irányított testmozgásban veszünk részt, akkor csak a jelen instrukciókat figyeljük. Nyilván így nem mélyedünk el teljesen magunkban, de a meditatív állapot nem azt jelenti, hogy magunk mögött hagyjuk a világot és csak befelé figyelünk. Kifelé és befelé egyaránt. Ha csak az egyik irányba próbáljuk fejleszteni, kiterjeszteni magunkat, akkor már alapvető hibába estünk és komoly korlátokba ütközünk.

bubo77 2010.04.28. 21:49:28

To study the Way is to study the self. To study the self is to forget the self. To forget the self is to be enlightened by all things of the universe. To be enlightened by all things of the universe is to cast off the body and mind of the self as well as those of others. Even the traces of enlightenment are wiped out, and life with traceless enlightenment goes on forever and ever /Dōgen Zenji/

Ajanlom letoltesre a Zen cimu filmet.
www.torrentz.com/d563ba511fc6e3fc5ae71be1192510a4822eb788

vegaedzes · http://vegaedzes.blog.hu/ 2010.04.29. 09:01:54

Nem kizáró, amit leírtál. Olvastam sok könyvet és néztem filmeket is. Nem egy út van és csak saját tapasztalat alapján lehet fejlődni. Ha elhiszünk valamit, amit meg sem tapasztaltunk, akkor már be is álltunk a birkacsorda kellős közepére és nyugodtan bégethetünk életünk végéig.
Zöld Erő
süti beállítások módosítása