Zöld Erő

2011. január 30. 09:50 - vegaedzes

Az étkezés szentsége

Az ételek minőségének fontosságáról már többször szó esett, de mivel a minőségi ételt is ugyanúgy el lehet fogyasztani helytelenül, ezért most szeretnék kitérni az étkezés procedúrájára. Az "az vagy, amit eszel" mondás féligazság, szerintem inkább úgy hangzik helyesen, hogy "az vagy, amit és ahogyan eszel".

Az étkezést egy kisebb rituáléként is fel lehet fogni, mivel ugyanúgy teljes figyelmet igényel, mint bármi más, ha maximális eredményt kivánunk vele elérni. Ha csak belapátoljuk az ételt az éhségünk mielőbbi csillapítása érdekében, akkor stresszhelyzetbe hozzuk a szervezetünket, így nehezebben fog emészteni és több energiát köt le, ami rövid távon fáradtságérzethez vezet. Ha eközben még tévét is nézünk, másokkal beszélgetünk vagy akár teljesen máshol járunk fejben, akkor méginkább rásegítünk az előbb említettekre.

Hogyan is néz ki egy helyes étkezés?

  • Éhségérzet!
  • Az étkezés előtt tudatosítsuk magunkban, hogy enni fogunk
  • Oszlassuk el a gondolatainkat és iktassunk ki minden stresszforrást
  • Üljünk le az étel elé és a figyelmünket irányítsuk rá
  • Álljunk neki az étel fogyasztásának, de közben figyeljük meg az étel illatát, ízét, állagát
  • A figyelemünket méginkább fókuszálhatjuk, ha becsukjuk a szemünket
  • Érezzük, hogy eszünk az utolsó pillanatig
  • Adjunk hálát a táplálékért

Jó étvágyat!

Címkék: étkezés
Szólj hozzá!
2011. január 29. 12:26 - vegaedzes

Januári helyzetjelentés

Minimális formában továbbra is említést teszek az edzéseimről, egyelőre a havi összegzés tűnik a legegyszerűbbnek. Egy-egy ilyen bejegyzésben a tervekről, megvalósításokról, illetve az étkezésekről fogok írni. Persze bármi más megjelenhet benne, ami belefér. :)

Szóval nézzük, hogy hogyan alakult a januárom:

Edzés

Kicsit nehezen rázódtam vissza a heti 4 csoportos edzésbe a decemberi pihenő után, de így január végére már rendesen megy a heti 2 kettlebell és a 2 krav maga. A bellezést átgondoltam és a folyamatos erőnövelés helyett a robbanékonyságra fogok koncentrálni, hogy ténylegesen kiegészítője legyen a kravnak. Egyébként egy csoportos bell edzés elhagyásán gondolkodom, mivel a fegyences edzésre is vissza akarok térni komolyabban, mert még mindig az vonz leginkább, hogy a saját testemmel mire vagyok képes.

Étkezés

Brad Pilon ESE-je pihenőpályára került és csak a Martin Berkhan által használt Leangains-es étkezési mintát követem, így háromszor étkezem egy napon. Először dél körül, majd délután 4 körül, majd végül edzés után. Minden szempontból csak pozitív hatásokról tudok beszámolni ezzel kapcsolatban. Könnyebb szervezés, alacsonyabb testzsírszázalék, kiegensúlyozottabb mindennapok, kreatívabb munkavégzés, stb, stb, stb. :)

Címkék: edzésnapló
1 komment
2011. január 28. 13:02 - vegaedzes

Jóni masszázs

Ha már masszázs, akkor kicsit intimebb területre is tévednék, hiszen sokakat foglalkoztat a jóni masszázs tudománya. Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan kerülhet egy ilyen bejegyzés egy vegetáriánus blogra? Úgy, hogy számomra a megvilágosodás irányába menetelés egyik fontos szereplője a tantra, így ezt a tantrikus masszázsfajtát is szívesen alkalmazom.

Nem szolgáltatást kínálok, csak szeretném minden kedves hölgynek ajánlani, hogy valahogyan vegye igénybe a masszázsnak ezt a fajtáját. Biztos vagyok benne, hogy egy szakképzett masszőr olyan energiákat tud felébreszteni a női testben, amikről nem is tud a nők nagy többsége. Mindenki maga döntse el, hogy hivatásos masszőrt választ vagy a párjának szól, hogy tanulja meg a masszázs rejtelmeit.

Konkrét masszőrt ajánlani nem fogok, inkább a dolog ismertetésére szorítkozom.

A jóni masszázs ismertetése

A "jóni" elnevezés a szanszkrit nyelvből származik, és jelentése magába foglalja a teljes női nemi apparátust, a vulva külső részeitől kezdve a vagináig, méhig és petefészkekig.

A test, a lélek és az érzelmek elválaszthatatlan egységet alkotnak, amit a központi idegrendszer és az immunrendszer fűz szoros kötelékbe, így a szexualitás által érkező impulzusok közvetlenül hatnak testünkre és szellemünkre. A légzésünk és figyelmünk összpontosításának segitségével képesek lehetünk annyira átengedni magunkat az egyre növekvő gyönyörnek és a testünkön átáramló energiának, hogy egyszer csak elérkezik az a pont, amikor az érzéssel összeolvadunk, ekkor megnyílik bennünk egy végtelen tágas és békés tér, ahol az "én" többé nem létezik-eggyé válunk ezzel a határtalan nyugalommal.

A jóni masszázs legjobban a tantrikus filozófia fényében vizsgálható, hiszen ez hidat emel a test és lélek, a szexualitás és a spiritualitás között. A tantra az érzékeket olyan képességgé fejleszti, amellyel a szexuális energia minden részlete felfogható, és felhasználható az egészség, spirituális gyarapodás és szellemi fejlődés megőrzésének, illetve fokozásának értelmében.

Amint belekóstolunk szexualitásunk titkaiba, a felhalmozódó energia olyan új, addig ismeretlen tudatállapotokat nyithat meg előttünk, amelyekben végérvényesen ráébredünk, hogy egy nagy egész elválaszthatatlan részei vagyunk.

Sok ember számára a szexualitás csupán egy testi aktus, a bennünk lakozó energia célzott irányításával azonban lehetőségünk van ezt az élményt nagy mértékben elmélyíteni és finomítani.

A jóni masszázs során rengeteg szexuális energiát szabadítunk fel, amely aztán a tudat tágítására, a test és lélek élénkitésére, a nagyobb rugalmasság és kreativitás elérésére forditható. Ez a masszázs a masszázsok fejedelme.

A masszázs lépésről lépésre

  • A női szépség és a nőiesség dicsőítése
  • Egy teljes testmasszázs
  • A "szomszédok" felébresztése (szív-jóni, petefészek, méh)
  • A jóni kapuinak megnyitása (vénuszajkak masszírozása)
  • A csikló izgatása
  • "Belépés a szentélybe"
  • Az örömcentrum, avagy az istennő pontjának masszírozása
  • Végjáték, az energia eloszlatása

A masszőr szerepe

A masszőr szolgáló és kisérő szerepet tölt be. A dolga, hogy Shaktit szolgálja, és akaratát teljesítse. A saját vágyak és igények a masszázs alatt teljesen háttérbe szorulnak. A masszőr és a masszázst fogadó személy a masszázs ideje alatt nem lép nemi kapcsolatba. Ez azért lényeges, mert a masszírozott nő csak így tudhatja egyedül a magáénak a jóni masszázst.

Forrás: Napsugár

Szólj hozzá!
2011. január 25. 08:54 - vegaedzes

Jobb vércukor kevesebb étkezéssel

Még az előző év végén napvilágra került egy Effect of meal frequency on glucose and insulin excursions over the course of a day nevű tanulmány, ami a vércukor- és inzulinszintet vizsgálja a nap folyamán. Ez a tanulmány megmutatja, hogy a több, kisebb étkezés magasabb vércukorszinthez vezet, mint az alacsonyabb étkezésszám. Ez egy elég jó szűrűt adhat számunkra, amikor az étkezési specialistákkal szeretnénk étrendet készíttetni, hiszen ha ott kezdik, hogy "egyél napi 5-6 alkalommal", akkor már sejteni lehet, hogy mennyire tájékozottak. Mindenkinek ajánlom a tanulmány átnézését.

Forrás: Leangains

Címkék: étkezés
Szólj hozzá!
Zöld Erő
süti beállítások módosítása