Zöld Erő

2010. május 29. 14:11 - vegaedzes

Május 24-30.

Május 28. - Péntek

Úgy érzem itt az ideje, hogy elkezdjem az edzésnaplómat. Az ezzel kapcsolatos bejegyzések címe mindig a hónapot és a napot fogja tartalmazni. Előfordulhat olyan bejegyzés is, ami több napra utal, ha nem fogok abban az időintervallumban nethez férni. Szóval a mai napom:

A reggelt Ashtanga jógával kezdtem, aztán elővettem a porosodó SMR hengeremet és jól átmaszíroztam az izmaimat. Ez a kettő körülbelül egy órát vette igénybe összesen.

Dél körül el tudtam szabadulni egy órára a munkából, amit egy közeli konditeremben töltöttem el. A következő gyakorlatokat végeztem:

  • 10 perc bemelegítés
  • 20-18-16 szűk húzódzkodás
  • 3*2*10 másfélkezes húzódzkodás
  • 3*10 húzódzkodás bicepszre koncentrálva
  • 20 tolódzkodás
  • 3*10 vízszintes tolódzkodás lendítéssel

Május 29. - Szombat

A tegnapra beírt első szintű fegyenc edzést lenyomtam, ami a következő gyakorlatokból állt:

  • 3*50 ferde fekvőtámasz
  • 3*30 fordított guggolás
  • 3*50 ferde húzódzkodás ujjhegyekre koncentrálva
  • 3*30 lábkitolás
  • 3*35 ferde híd
  • 1 perc fejen-/kézenállás

A hétvége további része munkával és pihennéssel fog telni elvileg, de holnap reggel lehet, hogy jógázom egyet, előkapom az SMR hengert és talán egy kis hasizom edzést is bevállalok... ;)

Címkék: edzésnapló
Szólj hozzá!
2010. május 29. 14:04 - vegaedzes

Hasizom edzés

Mostanában a P90X Ab Ripper X elnevezésű edzésprogramot szoktam hasazáshoz beiktatni, ha konkrétan csak hasra akarok fókuszálni. Nagyon kellemesen átmozgatja és erősíti az izmokat, csak ajánlani tudom. Azt azért érdemes tudni, hogy nem csak a hasizom edzésétől lesz szép feszes, kockás hasatok. Nagyon fontos az egész testes gyakorlatok beiktatása, amik komolyabban megmozgatják a derék tájéki izmokat, és emellett sok kardió edzést érdemes még csinálni, ha tényleg komolyan gondoljátok. Ilyen például a futás, biciklizés vagy az ugrókötelezés, de nagyjából bármit lehet megfelelően emelt pulzusszámon csinálni, ha tudjátok, hogy hogyan kell. Én egy időben nagyon sokat ugróköteleztem és meg is volt a hatása, ezért tervezem, hogy újra neki fogok állni. Nem kell hozzá messzire menni, nincs szükség nagy helyre, és mindegy, hogy milyen évszak van. Ha nem nagyon megy elsőre, akkor csak azt tudom mondani, hogy megfelelő kitartással viszonylag rövid idő alatt meg lehet tanulni.

Az alábbi edzésprogramot én simán ki szoktam tenni PC-ről tévére és úgy követem az instrukciókat. Nekem megvan DVD-n, viszont a youtube-on sajnos csak két részletben találtam meg:

Címkék: edzés
Szólj hozzá!
2010. május 27. 13:40 - vegaedzes

Kesudió

A kesudió többek között foszfort, magnéziumt, vasat, rezet, cinket, szelént, A-, B- és E-vitaminokat, béta-karotint, folsavat tartalmaz. A körülbelül 20%-os fehérjetartalma figyelemreméltó, de étkezésnél elsődleges fehérjeforrásként nem beszélünk róla, kiegészítőként viszont tökéletes. Külön kiemelhető még a magas kalciumtartalma, melynek köszönhetően erősíti a csontokat, a hajat és a körmöt. Az E-vitamin antioxidáns hatása kedvező, késlelteti a sejtek öregedését és a szabad gyököktől véd. Nagyrészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így csökkenti a keringési betegségek kockázatát is.

Aránylag magas ára miatt a mindennapokba nehéz bevonni, viszont ha nagyobb kiszerelésben hozzá tudunk jutni, akkor heti 2-3 alkalommal nagyon jó kiegészítőt nyerünk. Eléggé eteti magát, úgyhogy arra figyeljünk, hogy ne tévézés közben zabáljuk kétpofára, mert hiába nagy a kiszerelés, a film végére nem marad belőle semmi...

Kesudió

Címkék: étkezés
Szólj hozzá!
2010. május 25. 23:36 - vegaedzes

Gyakorlatok megválasztása

Hajlamosak vagyunk elhinni másoknak, hogy egy-egy gyakorlatot csak pont úgy szabad végezni ahogy mondják. Nyilván az alapvető mozdulatsor nagyjából stimmel mindenkinél, de mindenki más és más testfelépítéssel rendelkezik, ezért az apróságokra is érdemes odafigyelni, ha tényleg hatékonyan akarunk edzeni. Figyeljük meg magunkat a gyakorlatok végzése közben, ne ugorjuk csak úgy fejest az egészbe.

Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket egy-egy gyakorlat elvégzése közben:

Érzek bármilyen fájdalmat a gyakorlat végzése közben?

Ha igen, akkor többféleképpen minimálisan változtatok a tartásomon, amennyire a gyakorlat megengedi. Ha továbbra is fájdalmat érzek, akkor megállapítom, hogy ez nem az én gyakorlatom.

Példa: Vállszéles fekvőtámaszokat csinálok, de fáj közben a csuklóm. Ezért először kicsit befelé fordítom a csuklóimat, de ez nem segít. Aztán a vállszéles tartáson engedek kicsit, távolabbra rakom a tenyereimet, de ez sem segít. Következő lépésként leteszem a talajra a térdeimet, de még így is érzem, hogy a csuklókra nehezedő nyomás sok nekem.

Megoldás: Egy olyan gyakorlatot keresek a vízszintes fekvőtámasz helyett, ami nagyjából ugyanazokat az izomkat mozgatja meg, viszont a csuklót nem terheli annyira, de hosszú távon hozzászoktatja a terheléshez. Ilyen példuál a döntött fekvőtámasz falnál.

El tudom végezni a gyakorlatot a lendület kihasználása nélkül? (a lendületet direkt felhasználó gyakorlatokra ez nem vonatkozik)

Ha nem tudok kellő mennyiségű ismétlést megcsinálni a gyakorlatból lendület nélkül, akkor ez nem ez én gyakorlatom, vagy ha súlyzós gyakorlatról van szó, akkor nem az én súlyom. A lendület kihasználása egyébként nem ajánlott, mert pont az izületek és inak erősítését hagyjuk ezzel ki.

Példa: Két egykezes súlyzóval felváltva bicepszezek, a célom 10 ismétlés kezenként, viszont 4-4 után már a törzsemet is elkezdem mozgatni, belendítem kicsit a súlyokat, hogy fel tudjam húzni. Helytelen gyakorlatvégzés, mert túl nagy a súly.

Megoldás: Addig próbálom a kisebb és kisebb súlyzókat, amíg végig nem tudom csinálni a 10-10 ismétlést lendítés nélkül.

El tudom végezni a gyakorlatot a teljes kezdő és végpozíció elérésével?

Ha nem, akkor könnyítenem vagy változtatnom kell a gyakorlaton, amíg ezt meg nem tudom csinálni tökéletesen.

Példa: Egy kétkezes súlyzóval vízszintes padon fekvenyomó gyakorlatot végzek, viszont nem tudom leengedni a mellkasomig a súlyt, hogy utána kinyomjam a megfelelő ismétlésszámban, ezért 4-5 centivel előtte megállítom és úgy nyomom vissza. Ez helytelen gyakorlatvégzés.

Megoldás: Addig csökkentem a súlyt, amíg az összes ismétlésnél le nem tudom engedni a mellkasomra és ki nem tudom nyomni teljesen.

Minden sorozatot ugyanazzal az ismétlésszámmal végig tudok csinálni? (a piramisra és barátaira ez nem vonatkozik)

Ha nem tudom az összes sorozatot ugyanazzal az ismétlésszámmal végigcsinálni, akkor kijelenthetem, hogy túlzottan fogy az erőm egy-egy sorozat elvégzésénél, tehát vagy nagyobb súllyal akarok dolgozni, mint amennyivel ténylegesen el tudom végezni a sorozatokat, vagy rosszul határozom meg az ismétlésszámot.

Példa: 4 sorozat guggolást végzek egy kétkezes súlyzóval, először 30-at, aztán 24-et, utána már csak 18-at, a végén pedig már csak 10-et tudok megcsinálni.

Megoldás: Három megoldás közül választnék ebben az esetben. Az egyik a sorozatszám kiegyenlítés, tehát megnézném, hogy megy-e négyszer 18-20 ismétlés. A másik eset a súlycsökkentés lehet úgy, hogy azáltal már el tudjam végezni a négyszer 25-30 ismétlést. A harmadik pedig az, hogy minimális ismétlésszám csökkenéssel próbálom meg elvégezni a sorozatokat, érezve azt, hogy nem csökkent drasztikusan az erőm egyikről a másikra. Elvégzek 22, 20, 18, 16 ismétlést. Kezdőknek mindenképpen a súlycsökkentést ajánlanám.

Ezen a négy kérdésen kívül még sok másikat is fel lehetne tenni, de indulásnak elég szerintem.

Edzünk okosan! Mindig figyeljünk arra, hogy hogyan reagál a testünk az edzésre, és arra, hogy melyik gyakorlatot hogyan végezzük el. Hosszú távon a helytelen edzés a legjobb esetben is izület fájdalomhoz vezet (a súlyosabbakat nem említeném), ami sajnos túl gyakori még az elit sportolóknál is...

Címkék: edzés
Szólj hozzá!
Zöld Erő
süti beállítások módosítása