Zöld Erő

2010. szeptember 10. 11:00 - vegaedzes

Szeptember 6-12.

Szeptember 6. - Hétfő

Csoportos kettlebell edzés. Nagyrészt a TGU-ra és az egykezes swingre koncentráltunk, de a voltak különböző nyomások és a végére még egy-két snatch is belefért. A szoksásos SMR és nyújtás zárta a napot.

Szeptember 7. - Kedd

Krav Maga. Sok új arc érkezett, így ráfeküdtünk kicsit a P1-re, de azért a régebbi arcokkal mentünk tovább a P2-es gyakorlatok felé. A végén a jól bevált stresszes blokk, amit ha tényleg komolyan csinál az ember, akkor nagyon fel tud pörögni. :)

Szeptember 8. - Szerda

Ismét csoportos kettlebell. Leginkább az egykezes swingre és a kétkezes swingre koncentráltunk, de volt sok-sok clean légzésgyakorlattal átvezetve. Az utóbbit először csináltuk és egyből megtetszett, ezér valószínű, hogy dupla bell-lel sokat fogom csinálni.

Szeptember 9. - Csütörtök

Zoli újabb szituációs gyakorlatokat mutatott be, amik nagyrészt különböző folytásokról szóltak. Bőven van mit tanulni... Az edzés végén volt egy kis földharc, amit az én társam túl komolyan vett, és egy csúszás után a 85-90 kilójával a bokámon landolt, úgyhogy a hét további részét kényszerpihenővel töltöm...

Címkék: edzésnapló
Szólj hozzá!
2010. szeptember 09. 11:32 - vegaedzes

Fokhagyma

Az egyik legősibb termesztett étkezési és gyógynövények egyike, aminek kisebb mennyiségű fogyasztása jótékony hatással van az ember szervezetére. A frissen tört fokhagyma hidrogén-szulfidot termel, ami kis mennyiségben sejtközi jelzőberendezésként védi a szívet, nagy mennyiségben viszont mérgezővé válik. Mivel a hidrogén-szulfid rövid életű gáz, elpárolog, ha megszárítod, megfőzöd vagy párolod a fokhagymát. A szárított vagy feldolgozott fokhagyma megőrzi antioxidáns hatását, így véd a szabad gyökök okozta károsodásoktól, de semmiképp sem ugyanolyan mértékben, mint friss állapotban.

Napi pár gerezdnél (max 3-4) ne együnk többet, főleg ne egyszerre!

Hatásai

  • erősen tisztítja a szervezetet
  • csökkenti a vérnyomást
  • javítja a perifériás keringést
  • gátolja az érelmeszesedést
  • erősíti az érzékszerveket
  • élénkíti az idegrendszert
  • segít a légúti panaszok és a torokgyulladás megszűntetésében
  • segít emésztési zavarok, puffadás, émelygés esetén
  • segít a máj- és epepanaszok megszűntetésében
  • csökkenti a menstruációs görcsöket

Forrás: Health.

Fokhagyma

Címkék: étkezés
Szólj hozzá!
2010. szeptember 07. 08:35 - vegaedzes

Állati E-számok

Ha valaki nagyon odafigyel arra, hogy semmilyen állati eredetű anyag ne kerüljön a szervezetébe, akkor annak érdemes átfutnia ezt a listát és megjegyezni ezeket a számokat és megnevezéseket, mint a történelem órán az évszámokat és helyszíneket.

Kizárlóag állati eredetű adalékanyagok:

  • E120 Karminsav
  • E280-283 Propionsav és propionátok
  • E441 Zselatin
  • E540 Dikalcium-difoszfát
  • E542 Csontfoszfát
  • E901 Méhviasz
  • E904 Sellak
  • E910 és E920-921 Ciszteinek
  • E913 Lanolin
  • E966 Laktit
  • E1105 Lizozim

Állati eredetű és növényi is lehet egyaránt:

  • E153 Korom
  • E161 Xantofill
  • E252 Kálium-nitrát
  • E270 Tejsav
  • E304 Aszkorbil-palmitát és -sztearát
  • E322 Lecitin
  • E325-327 és E585 Laktátok
  • E422 Glicerin
  • E430-436 Poliszorbátok
  • E442 Ammónium-foszfatidok
  • E470 Zsírsavak sói
  • E471 Zsírsavak mono- és digliceridjei
  • E472 Zsírsavak mono- és digliceridjeinek észterei
  • E473 Zsírsavak szacharózészterei
  • E474 Szacharózglicerid
  • E475 Poliglicerinészter
  • E476 Poliricinoleát-poliglicerinészter
  • E477 Zsírsavak propilénglikolészterei
  • E478-479 Hőhatással oxidált szójaolaj E471-gyel reagáltatva
  • E481-482 Sztearil-laktilátok
  • E483 Sztearil-tartarát
  • E491-495 Szorbitán-zsírsavvegyületek
  • E570 Sztearinsav
  • E571-573 Ammonium-, magnézium-, aluminum-sztearát
  • E585 Vas-laktát
  • E626-629 Guanilsav és guanilátok
  • E630-633 Inozinsav és inozinátok
  • E634-635 Nátrium- és kálium-ribonukleotidok
  • E636 Maltol
  • E637 Etil-maltol
  • E640-643 Glicin és glicinátok
  • E1411, E1421, E1430 és E1441 Glicerintartalmú módosított keményítők
  • E1517-1518 Glicerin-acetátok

Az E-számmal nem rendelkező állati adalékanyagok:

  • Kataláz
  • Kimozin
  • Pepszin
  • Tripszin
  • Lipáz
  • Amiláz
  • Proteáz
  • Rennet
  • Rennit
  • Leucin

Az átvitt adalékanyagok elkerülése:

Ha az élelmiszer nem tartalmaz növényi zsírt, de tartalmazza a következő adalékanyagokat: E160e, f (8-apo-b-karotinal és etilésztere), E306-309 tokoferolok E310-E312 gallátok, E320-321 BHA és BHT, akkor ne fogyasszuk az élelmiszert, mert a fenti adalékanyagokat más, állati adalékanyagokban (Pl. E422 vagy E471) juttatták az élelmiszerbe.

Ha az élelmiszer nem tartalmaz sem növényi zsírt, sem vizet, de tartalmaz a kivételes színezékeken kívül más színezéket (a színezékek E-száma mindig 1-gyel kezdődik), akkor ugyanez áll a termékre. A kereskedelmi forgalomba kerülő por alakú ételszínezékekre ez nem vonatkozik.

Bizonyos lisztesárukban élesztőpor van, amely E491-495-öt tartalmaz. Más lisztesáruk proteázt tartalmaznak. A liszt mint alapélelmiszer ilyeneket nem tartalmazhat. A tartós kenyerek E280-283-at, E471-472-t tartalmaznak igen gyakran. A frissfölök és lightfölök zselatint tartalmaznak.

Fogyasztható kivételes színezékek:

  • E100 Kurkumin
  • E101 Laktoflavin/riboflavin
  • E110 Gelborange
  • E140 Klorofillek
  • E141 Klorofillinek
  • E160a-d Karotinoidok
  • E163 Antociánok
  • E170-172 és 174 Szervetlen színezékek

Mérgező élemiszer-adalékanyagok:

  • E102 Tartrazin
  • E127 Eritrozin
  • E142 Green S
  • E153 Korom
  • E173 Alumínium
  • E175 Arany
  • E180 Litholrubin
  • E230 Bifenil
  • E231 O-fenil-fenol
  • E232 Nátrium-o-fenil-fenolát
  • E233 Tiabendazol
  • E234 Nizin
  • E235 Natamicin
  • E239 Hexametilén-tetraamin
  • E249-252 Nitritek és nitrátok
  • E310-312 Gallátok
  • E321 BHT
  • E942 Dinitrogén-oxid
  • E951 Aszpartam

Továbbá jó tudni, hogy bizonyos finomított kristálycukrok csontszenet tartalmaznak.

Ezeket hogyan zárjam ki teljesen az életemből?

100%-osan sehogy, hogyha boltban vásároljuk az élelmiszer akár egy kis részét is. Én mindig megnézem a vásárolt áruk összetételét, de ugye minél bonyolultabban előállított dologról van szó, annál valószínűbb, hogy állati eredetű adalék is van benne és el fogok siklani felette. Sajnos megesik...

Bármilyen készételnél vagy pékárúnál pedig egészen biztos, hogy olyan környezetben vagy olyan adalékokkal készül, amire egyébként azt mondanám, hogy nem megfelelő. Kivéve persze az olyan helyeket, ahol kizárlólag csak vegetáriánusoknak készítenek ételeket.  Ez  Magyarországon nagyon ritka, hiszen a pacalpörkölt hazájában élünk, ahol 40 éves kor felett már minden fájdalom vagy rossz érzés nélküli nap ajándék... Ezért nagyrészt magamnak készítem el az ételeket, vagy külön nekem készítik el.

Címkék: étkezés
4 komment
2010. szeptember 06. 10:40 - vegaedzes

Kettlebelledzés pont hu

Egy pár hónapja kezdtem a csoportos kettlebell edzést és a kezdetekhez képest nagyon komoly fejlődést értem el Mári Tamás segítségével. Az edzései nagyon jók, mindig szívesen veszek részt rajtuk. Sokféle edzéssel találkoztam már az életem során, viszont a kettlebell számomra messze a legjobb eszköz az állóképesség, az erő és a rugalmasság folyamatos fejlesztésére.

Aki az effektív és minőségi fejlődést részesíti előnyben, annak mindenképpen ajánlanám Mári Tamás edzéseit, amikről bővebb információ a honlapján található.

Kettlebelledzes

Címkék: edzés
Szólj hozzá!
Zöld Erő
süti beállítások módosítása