Az egyik legősibb termesztett étkezési és gyógynövények egyike, aminek kisebb mennyiségű fogyasztása jótékony hatással van az ember szervezetére. A frissen tört fokhagyma hidrogén-szulfidot termel, ami kis mennyiségben sejtközi jelzőberendezésként védi a szívet, nagy mennyiségben viszont mérgezővé válik. Mivel a hidrogén-szulfid rövid életű gáz, elpárolog, ha megszárítod, megfőzöd vagy párolod a fokhagymát. A szárított vagy feldolgozott fokhagyma megőrzi antioxidáns hatását, így véd a szabad gyökök okozta károsodásoktól, de semmiképp sem ugyanolyan mértékben, mint friss állapotban.
Napi pár gerezdnél (max 3-4) ne együnk többet, főleg ne egyszerre!
Hatásai
- erősen tisztítja a szervezetet
- csökkenti a vérnyomást
- javítja a perifériás keringést
- gátolja az érelmeszesedést
- erősíti az érzékszerveket
- élénkíti az idegrendszert
- segít a légúti panaszok és a torokgyulladás megszűntetésében
- segít emésztési zavarok, puffadás, émelygés esetén
- segít a máj- és epepanaszok megszűntetésében
- csökkenti a menstruációs görcsöket
Forrás: Health.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.