Zöld Erő

2010. május 19. 13:47 - vegaedzes

Kelbimbó

A keresztesvirágúak családjába tartozik, rokona a káposztaféléknek. Gazdag a tápértéke, valamint vitamin és ásványi anyag tartalma jelentős. C-vitamint, B-vitaminokat, K-vitamint, béta-karotint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, nátriumot, vasat, ként, krómot tartalmaz. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunrendszert erősítő, emésztést serkentő hatást tulajdonítanak neki, de a magas ásványi anyag- és vitamintartalma miatt más jótékony hatása is van. Általában párolt formában fogyasztom valamilyen fehérjeforrás és köret mellett, de sok más felhasználási formája van. Például levesek, főzelékek, rakott ételek vagy raguk tartalmazhatják. Köszönet a Házipatikának.

Kelbimbó

Címkék: étkezés
Szólj hozzá!
2010. május 18. 17:09 - vegaedzes

Csicseriborsó

Indiában az egyik legfontosabb fehérjeforrás a körülbelül 20%-os fehérjetartalmának köszönhetően. Ideális alapanyag vegetáriánusok számára. A 75-80%-os emészthetősége viszonlag magas, alacsony zsír- és magas rosttartalma miatt kedvezően hat a fogyni vágyók szervezetére. Többek közt tartalmaz karotint, E-vitamint, pektint. Csökkenti az étkezések utáni gyors vércukor-szint emelkedést, ezért kimondottan ajánlott a cukorbetegek számára. Rendszeres fogyasztása esetén csökken a vér koleszterinje, így csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása.

Nálunk talán a humusz és falafel a legismertebb megjelenési formája, viszont nagyon sokféle felhasználása létezik, kezdve a levestől a lisztjéből készült tésztáig. Én leginkább ragu vagy pökölt formájában kedvelem valamilyen körettel (pl köles), de bármilyen más formában is szívesen fogyasztom. Amire mindenképpen érdemes odafigyelni az az, hogy a 8-10 órás áztatás után a vizet öntsük le róla és ne abban főzzük meg, mert méreganyagokat tartalmazhat.

Csicseriborsó

Címkék: étkezés
2 komment
2010. május 17. 16:21 - vegaedzes

Önvédelmi rendszerek

Fontosnak tartom, hogy az ember meg tudja védeni önmagát és szeretteit, ezért most három önvédelmi rendszert szeretnék ajánlani nektek, amik szerintem mind nagyon jól működnek és érdemes velük komolyabban foglalkozni. A videók sorrendben a Krav Magat, a Defendot és a Systemat mutatják be. Krav Magat és Defendot magyarországon is oktatnak, viszont nem tudok Systema oktatásról. Ha ti igen, akkor szívesen fogadom az információt vele kapcsolatban.

7 komment
2010. május 17. 10:17 - vegaedzes

Avokádó

Több mint 400 avokádófajta ismert. Az avokádó fehérjedús, telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma B-, C-, E- és A-vitaminban gazdag. Az érett gyümölcs káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén. Jótékony hatással van az izületi fájdalmakra, továbbá csökkenti a koleszterin szintet. Az avokádót zöldség-gyümölcs boltokban vásárolhatunk meg. Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érettet viszont vajként lehet kenni, ezért érdemes vásárláskor kicsit megtapogatni. Ha kemény gyümölcsöt veszünk, az szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt megérik, megpuhul. Hűtőszekrénybe nem érdemes betenni, s ha felvágjuk viszonylag hamar megbarnul.

A MAO-gátló gyógyszereket szedő betegek az avokádót ne használják, mert magas vérnyomás alakulhat ki. Véralvadásgátló gyógyszerekkel való együttszedés esetén a beállított terápiás dózisok hatáserőssége csökkenhet, ezért lehetőség szerint az ilyen gyógyszereket szedő betegek az avokádót ne fogyasszák.

A tudományos kutatások szerint, ha egy nő heti egy avokádót elfogyaszt, egyensúlyban tartja a hormonjait, megakadályozza a nemkívánatos születési súlyt és megelőzi a méhnyakrákot.

Forrás: Házipatika és Vitaminsziget

Saját tapasztalatok: Ha egyedül eszitek, akkor egyszerre nem érdemes 2-3 darabnál többet venni, mert egyszerre érnek meg és gyorsan megromlanak, így nehezen fogjátok megenni. Én általában nem alapanyagként használom, hanem felvágom és kenyérrel megeszem, tofu, zöldségek vagy egyebek mellett. Egyébként leggyakrabban avokádósalátát, avokádókrémet, avokádólevest csinálnak belőle, de hallottam már avokádó desszertről is.

Avokádó

Címkék: étkezés
Szólj hozzá!
Zöld Erő
süti beállítások módosítása