Zöld Erő

2010. május 17. 10:17 - vegaedzes

Avokádó

Több mint 400 avokádófajta ismert. Az avokádó fehérjedús, telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma B-, C-, E- és A-vitaminban gazdag. Az érett gyümölcs káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén. Jótékony hatással van az izületi fájdalmakra, továbbá csökkenti a koleszterin szintet. Az avokádót zöldség-gyümölcs boltokban vásárolhatunk meg. Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érettet viszont vajként lehet kenni, ezért érdemes vásárláskor kicsit megtapogatni. Ha kemény gyümölcsöt veszünk, az szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt megérik, megpuhul. Hűtőszekrénybe nem érdemes betenni, s ha felvágjuk viszonylag hamar megbarnul.

A MAO-gátló gyógyszereket szedő betegek az avokádót ne használják, mert magas vérnyomás alakulhat ki. Véralvadásgátló gyógyszerekkel való együttszedés esetén a beállított terápiás dózisok hatáserőssége csökkenhet, ezért lehetőség szerint az ilyen gyógyszereket szedő betegek az avokádót ne fogyasszák.

A tudományos kutatások szerint, ha egy nő heti egy avokádót elfogyaszt, egyensúlyban tartja a hormonjait, megakadályozza a nemkívánatos születési súlyt és megelőzi a méhnyakrákot.

Forrás: Házipatika és Vitaminsziget

Saját tapasztalatok: Ha egyedül eszitek, akkor egyszerre nem érdemes 2-3 darabnál többet venni, mert egyszerre érnek meg és gyorsan megromlanak, így nehezen fogjátok megenni. Én általában nem alapanyagként használom, hanem felvágom és kenyérrel megeszem, tofu, zöldségek vagy egyebek mellett. Egyébként leggyakrabban avokádósalátát, avokádókrémet, avokádólevest csinálnak belőle, de hallottam már avokádó desszertről is.

Avokádó

Címkék: étkezés
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr792009393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Zöld Erő
süti beállítások módosítása