Zöld Erő

2011. február 06. 13:51 - vegaedzes

Relaxációs Revolúció

A napokban találtam rá Dr. Herbert Benson Relaxation Revolution című könyvére, ami a megfelelően végzett testelme gyakorlatok testünkre gyakorolt gyógyító hatásáról szól. Akinek már van tapasztalata ebben, annak talán nem sokat jelent a tudományos háttér, viszont a tapasztalatlanok és szkeptikusok számára mindenképpen ajánlott olvasmány.

A testelme gyakorlatok többek között meditáció, jóga, tai chi, különböző légzéstechnikák és vizualizáció is lehetnek. Ezen gyakorlatok relaxációs választ váltanak ki testünkből, ami a stresszhormonok (kortizol, adrenalin) kibocsájtását csökkenti. Lassul a szívverés, csökken a vérnyomás, nyugodtabbá válik az emésztés, és így tovább.

Többet nem írok a könyvről, mivel még én sem végeztem vele. ;)

Címkék: könyvajánló
Szólj hozzá!
2011. február 01. 08:23 - vegaedzes

Stressz étkezés

A stressz szívás. Ébren tart minket éjszaka, túszként tartja fogva a hangulatunkat és tönkreteszi a szexuális életünket. Mit teszünk azért, hogy jobban érezzük magunkat? Hát édességet eszünk!

Ha stresszes vagy, akkor a tested túl sok kortizolt termel, ami nagyon cukros, illetve zsíros ételek utáni sóvárgáshoz vezet. Az orális érzékelés ezen "ízletes" ételek fogyasztásának hatására elnyomja a testünkben az összes többi áramkört, amik az egyéb érzékelési formákat működtetik. Persze ez a gyönyör csak addig tart, amíg abba nem hagyjuk az evést, mert utána szépen lassan visszaáll minden, így újra támadnak az érzelmek.

Ha esetleg egy kis diétázással akarnánk ledobni az így felszedett kilókat, akkor jó ha tudjuk, hogy az étel korlátozása is megnövekedett kortizolszinthez fog vezetni, mivel a diétázás elég stresszes procedúra.

Hogyan lehet ezt kontrollálni?

Tudatossággal. Ha az étel utáni vágyunk nem az éhség által jött létre, akkor ne együnk. Elvileg egyszerű, gyakorlatilag nem, viszont csak rajtunk múlik...

Édességet ritkán együnk, kizárólag étkezés után.

Forrás: Self

Címkék: étkezés
Szólj hozzá!
Zöld Erő
süti beállítások módosítása