Zöld Erő

2010. június 04. 21:29 - vegaedzes

Május 31. - Június 4.

Május 31. - Hétfő

A szombat délutánom és az egész vasárnapom pihenéssel telt, még az SMR hengert sem vettem elő, pedig jót tett volna. Sebaj, majd ma kettlebell edzésen... ;)

Éppen az első szintű fegyenc edzés közepén vagyok, ugyanazokat a gyakorlatokat, ugyanazzal a sorozatszámmal, ismétlésszámmal és idővel csinálom végig, amiket 29-hez írtam be. Ha végzek, akkor pont lesz időm egy rövid abrakolásra és egy gyors zuhanyra, mielőtt elindulnék a kettlebell edzésre. A sok swing és egyéb gyakorlat mellett biztos ma is a turkish get-up lesz terítéken, hiszen van még mit finomítani rajta.

Június 1. - Kedd

A mai napra pihenést terveztem, de este ihletet kaptam egy intenzívebb tánchoz, ami  bemelegítésként egyenes úton vezetett egy újabb fegyenc edzéshez. Szóval a ma esti programom így alakult:

  • 3*50 ferde fekvőtámasz
  • 3*40 fordított guggolás
  • 3*50 ferde húzódzkodás ujjhegyekre koncentrálva
  • 3*40 lábkitolás
  • 3*40 ferde híd
  • 1 perc 10 másodperc fejen-/kézenállás

Kezdenek a szívemhez nőni ezek a gyakorlatok... ;)

Június 2. - Szerda

A reggelt egy kiadós SMR hengerezéssel kezdtem, persze jógát is terveztem, de későn keltem és már nem fért bele munka előtt.

Most fogok nekiállni a szokásos fegyenc tréningnek, amit majdnem teljesen ugyanaz lesz, mint a tegnap esti edzésem. Bemelegítés után annyiban lesz más, hogy megint emelem a fejen-/kézenállás idejét 10 másodperccel (fokozatosan szoktatom magam hozzá a hosszabb időhöz és előkészítem a kézenállásból kinyomást is). Szóval a gyakorlatok:

  • 3*50 ferde fekvőtámasz
  • 3*40 fordított guggolás
  • 3*50 ferde húzódzkodás ujjhegyekre koncentrálva
  • 3*40 lábkitolás
  • 3*40 ferde híd
  • 1 perc 20 másodperc fejen-/kézenállás

Ha ezekkel megvagyok, akkor még ma irány a kedvenc kettlebell edzésem, ami végeláthatatlan számú swing-et, squat-ot, press-t, windmill-t, saw-t, sit up-ot és floor press-t fog tartalmazni. Ja és persze még folytatjuk a turkish get-up tökéletesítését is. :)

Június 3. - Csütörtök

Ma pihenőnapot tartok, úgyhogy "csak" egy p80x-es hasedzést csináltam végig és egy kellemes SMR hengerezést megfelelő bemelegítés után. Nem megy mozgás nélkül... :)

Június 4. - Péntek

Edzés szempontjából elég kemény napon (héten) vagyok túl, ezért a hétvége teljes mértékben a pihenésé lesz. A mai programom:

Az erős alapot már a kora reggeli haladó Ashtanga jóga meghozta, pedig csak 40 percet csináltam, de már kezdtem érezni, hogy sok lesz ez a hétre... ;)

Sebaj, meló után (délután) bevállaltam a kedvenc fegyenc tréningemet, ami a kövektezőket tartalmazta:

  • 3*50 ferde fekvőtámasz
  • 3*40 fordított guggolás
  • 3*50 ferde húzódzkodás ujjhegyekre koncentrálva
  • 3*40 lábkitolás
  • 3*40 ferde híd
  • 1 perc 30 másodperc fejen-/kézenállás
  • 3*2*100 marokerősítés

Viszonylag régen jártam konditeremben, ezért este oda is benéztem és a következőt sikerült összehoznom:

  • 18-16-14 szűk húzódzkodás
  • 3*2*10 másfélkezes húzódzkodás
  • 3*10 húzódzkodás bicepszre koncentrálva
  • 15 tolódzkodás
  • 3*10 vízszintes tolódzkodás lendítéssel

"Enyhén" túlteljesítettem a hétre tervezett edzésmennyiséget, ez látszik az esti edzésen végzett gyakorlatok számán. Közben sajnos a teremben egy srác túlpörgette a szívét, így eldőlt, mint a bot... :( 10 perc fekvés/pihenés után a saját lábán távozott a mentőig.

Címkék: edzésnapló
Szólj hozzá!
2010. június 01. 10:45 - vegaedzes

Finomított szénhidrátok

A tegnapi mandulás bejegyzésem arra ösztönzött, hogy jobban utánanézzek a finomított szénhidrátok hatásának, és kicsit tudományosabb leírást adjak róla azoknak, akiket érdekel a téma. Ehhez a bejegyzéshez több forrásból szedtem anyagot: Wellness Otthon, Vital, Nana

Tévhitek

Az emberek többsége azt hiszi, hogy a szénhidrátokat ki kell iktatni az étkezésünkből ahhoz, hogy lefogyjunk és egészségesebben éljünk. A szénhidrátokat kétfelé osztjuk, egyszerű és összetett szénhidrátokra. A kettő közül az egyszerű szénhidrátokkal van a gond, amit például a fehér liszt, a cukor, az extrudált élelmiszerek, és a roppanós, feldolgozott ételek tartalmaznak. Ezeket tehát nyugodtan el lehet hagyni (de azonnal!), viszont az összetett szénhidrátokra szüksége van a szervezetünknek, mert azokból nyerjük a szükséges energiát a mindennapokban.

De miért ne egyek tovább egyszerű szénhidrátot?

Az egyszerű, finomított szénhidrát nagyon gyorsan felszívódik és máris bekerül a véráramba, így túlzottan emelkedik a vércukorszint, ami aztán olyan gyorsan le is esik, ahogy megemelkedett. Ez édességfüggőséget okozhat, ami a későbbiekben előkészíti a II. típusú cukorbetegséget.

Függőség!

A vércukorszint hirtelen megemelkedése azokat az agyi területeket aktiválja, amik a nikotin- vagy a drogfüggőség kialakulásáért felelősek. Így alakulhat ki például az édességfüggőség, amire sajnos már elég sok példát láttam a közelebbi ismerőseim között is. Itt említeném meg, hogy egy tanulmány szerint a nőknél az egyszerű szénhidrátok fogyasztása esetén a szívbetegség kialakulásának esélye több mint duplája, mint a férfiaknál.

Összegzés

Szóval amit az egyszerű szénhidrátoknak köszönhetünk: drasztikus vércukor ingadozás, elhízás, diabétesz, szívbetegség, immunrendszer működésének gátlása, króm-elégedetlenség, öregedés felgyorsulása, fogszuvasodás, gyerekeknél viselkedészavar, stressznövelés, vitaminok elszívása, gombák és daganatos sejtek táplálása.

Amiket az egyértelmű ételeken kívül még kerülni érdemes: hozzáadott cukrok, például glükóz-szirup, dextróz, szőlőcukor. A fentebb említett dolgok egyébként a fehér kiflire ugyanúgy vonatkoznak, mint a csokoládéra, de sajnos a fehér rizsre is...

Megéri ez nekünk?

Címkék: étkezés
Szólj hozzá!
2010. május 31. 13:48 - vegaedzes

Mandula

A mandula B1-vitamint, B2-vitamint, B3-vitamint, B5-vitamint, B6-vitamint, B9-vitamint, C-vitamint, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, cinket, fehérjét, egyszeresen telítetlen ( olajsav ) és többszörösen telítetlen zsírsavakat, olajat, szénhidrátokat tartalmaz. Antioxidáns, csökkenti a koleszterint, fiatalít, oldja az izomgörcsöt, csökkenti a menstruációs fájdalmat, javítja az agyműködést, gátolja a szívbetegség és a diabétesz kialakulását, ha ilyenünk már van, akkor pedig kedvezően hat rá. Ha nem tudtok nasi nélkül élni, akkor a mandula az egyik legjobb választás... A kesudióhoz hasonlóan ebből is érdemes a nagyobb kiszerelés után kutatni.

Ha már a szívbetegségről és cukorbetegségről van szó, akkor itt jegyezném meg, hogy a finomított szénhidrátok (pl ami a fehér kenyérben található) étkezés után túlságosan megemelik a vércukorszintet, amitől a szabadgyökök szintje is megnő a vérben. A szabadgyökök károsító hatást fejtenek ki a sejtekre, és nagymértékben hozzájárulnak a cukorbetegség vagy a szívbetegség kialakulásához. Valahol a neten olvastam erről egy tanulmányt, de már nem tudom, hogy hol. Ha valaki nagyon el akarja olvasni, akkor biztos megtalálja, hiszen a google az ember legjobb barátja. :)

Mandula

Címkék: étkezés
Szólj hozzá!
Zöld Erő
süti beállítások módosítása