Zöld Erő

2010. június 01. 10:45 - vegaedzes

Finomított szénhidrátok

A tegnapi mandulás bejegyzésem arra ösztönzött, hogy jobban utánanézzek a finomított szénhidrátok hatásának, és kicsit tudományosabb leírást adjak róla azoknak, akiket érdekel a téma. Ehhez a bejegyzéshez több forrásból szedtem anyagot: Wellness Otthon, Vital, Nana

Tévhitek

Az emberek többsége azt hiszi, hogy a szénhidrátokat ki kell iktatni az étkezésünkből ahhoz, hogy lefogyjunk és egészségesebben éljünk. A szénhidrátokat kétfelé osztjuk, egyszerű és összetett szénhidrátokra. A kettő közül az egyszerű szénhidrátokkal van a gond, amit például a fehér liszt, a cukor, az extrudált élelmiszerek, és a roppanós, feldolgozott ételek tartalmaznak. Ezeket tehát nyugodtan el lehet hagyni (de azonnal!), viszont az összetett szénhidrátokra szüksége van a szervezetünknek, mert azokból nyerjük a szükséges energiát a mindennapokban.

De miért ne egyek tovább egyszerű szénhidrátot?

Az egyszerű, finomított szénhidrát nagyon gyorsan felszívódik és máris bekerül a véráramba, így túlzottan emelkedik a vércukorszint, ami aztán olyan gyorsan le is esik, ahogy megemelkedett. Ez édességfüggőséget okozhat, ami a későbbiekben előkészíti a II. típusú cukorbetegséget.

Függőség!

A vércukorszint hirtelen megemelkedése azokat az agyi területeket aktiválja, amik a nikotin- vagy a drogfüggőség kialakulásáért felelősek. Így alakulhat ki például az édességfüggőség, amire sajnos már elég sok példát láttam a közelebbi ismerőseim között is. Itt említeném meg, hogy egy tanulmány szerint a nőknél az egyszerű szénhidrátok fogyasztása esetén a szívbetegség kialakulásának esélye több mint duplája, mint a férfiaknál.

Összegzés

Szóval amit az egyszerű szénhidrátoknak köszönhetünk: drasztikus vércukor ingadozás, elhízás, diabétesz, szívbetegség, immunrendszer működésének gátlása, króm-elégedetlenség, öregedés felgyorsulása, fogszuvasodás, gyerekeknél viselkedészavar, stressznövelés, vitaminok elszívása, gombák és daganatos sejtek táplálása.

Amiket az egyértelmű ételeken kívül még kerülni érdemes: hozzáadott cukrok, például glükóz-szirup, dextróz, szőlőcukor. A fentebb említett dolgok egyébként a fehér kiflire ugyanúgy vonatkoznak, mint a csokoládéra, de sajnos a fehér rizsre is...

Megéri ez nekünk?

Címkék: étkezés
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr902047316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Zöld Erő
süti beállítások módosítása