A napraforgómag energiatartalma a többi olajosmaghoz hasonlóan jelentős. Gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak, főleg linolsav és olajsav található benne. Mértékkel fogyasztva (nem sózott formában) fontos szerepe lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, mert a zsírsavak hozzájárulnak a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, és a vérnyomást is kedvezően befolyásolják. Élelmirost tartalma miatt a cukorbetegek, székrekedéssel küzdők, kismamák és idősek számára is javasolható. Többek között tartalmaz kálciumot, káliumot, magnéziumot, B1 vitamint, E vitamint.
Az E-vitamin jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök sejthártya- és DNS-károsító hatásának csökkentéséhez, ezért hasznos összetevője lehet a daganatmegelőző étrendnek, valamint sportolók számára is ajánlható.
Étkezési célra a napraforgó magját használják natúr vagy sózott változatban. A napraforgómag érdekes és értékes kiegészítője lehet leveseknek, salátáknak, raguknak, zöldségköreteknek, mártásoknak, rakott-töltött, csőben sült ételeknek uzsonnakrémeknek, müzliknek, süteményeknek, turmixoknak.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.