Zöld Erő

2010. április 23. 11:36 - vegaedzes

Fehérje, zsír, szénhidrát

A korábbiakban írtam arról, hogy mik azok a táplálékok, amiket vegetáriánusként érdemes fogyasztani. Ebben a bejegyzésben szeretnék kitérni arra, hogy hogyan lehet optimalizálni a bevitt tápanyagot. Három alapvető tápanyag van, amiknek a kombinációjára érdemes odafigyelni, ha egészségesen akarunk élni és fejlődést szeretnénk elérni. Ez a fehérje-zsír-szénhidrát hármas.

Ez egy átlagember esetében 13-15% fehérje, 25% zsír és 55-60% szénhidrát étkezésenként, viszont átlagember nem létezik, ezért ne ragaszkodjunk ehhez feltétlenül. Minden embernél más és más ez az arány. A saját optimális összeállításunkat csak mi magunk tudjuk meghatározni, amit tudatos odafigyeléssel tudunk elérni. Nincsen szükség arra, hogy tudományosan álljunk a dologhoz, nem kell táblázatokat nézegetni és számolgatni, hogy mikor miből pontosan mennyi kell. Azt is tartsuk szem előtt, hogy az igényeink változhatnak, úgyhogy kezeljük megfelelő rugalmassággal a dolgot és változtassunk bármilyen irányba, ha azt érezzük jónak.

Támpontnak használható a fentebb említett arány, viszont figyeljünk oda minden étkezés után, hogy mi történik az étkezés hatására. Elég volt az étel? Nem ettük túl magunkat? Felfúj az étel? Kezdünk feltöltődni energiával vagy inkább fáradunk és aludnánk egyet? Optimális esetben azt érezzük, hogy egyre több energiánk van és nem kell lazítani a nadrágon...

Nekem például a mai reggeli tofu, sárgarépás túró és házi, teljes kiőrlésű mixelt lisztből készült, magos kenyér volt. Annyi erőt érzek magamban, hogy akár hegyeket is megmásznék most azonnal, pedig a héten már három edzésen túl vagyok és alig várom a mai negyediket...

A fehérje-zsír-szénhidrát kombinációjának megemlítését Mike Mahler, vega kettlebell tréner inspirálta. Erről és a hormon optimalizációról bővebb információt az ő oldalán találtok: www.mikemahler.com

 

Címkék: étkezés
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr411945006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tigrincske 2010.04.27. 12:37:57

Szia,

milyen jó, ha van valaki, aki mindent előkészít/elkészít ezekhez, hogy meglegyenek az alapok. De mi van azokkal, akiknek nincs segítségük ebben? Hol-Mit-Mennyiért lehet megvenni?

vegaedzes · http://vegaedzes.blog.hu/ 2010.04.27. 13:07:07

Az az ideális, ha mi magunk készítjük el az ételt, de persze az is megfelel, ha ezt más teszi meg helyettünk az általunk preferált kombinációval. Újabb bejegyzésekben mindenképpen ki akarok térni arra, hogy mit honnan érdemes beszerezni, mennyibe kerül, és ha van egyéb tipp vele kapcsolatban, akkor azt is hozzá fogom fűzni.
Zöld Erő
süti beállítások módosítása