Zöld Erő

2010. április 21. 15:45 - vegaedzes

Mit edzek?

Ez is egy olyan kérdés, ami sokakban felmerül, mivel inkább csak valamilyen áhított cél lebeg a szemük előtt és az oda vezető útra nem koncentrálnak igazán. Általános, hogy a férfiak izomos, szálkás, erős testet szeretnének, de gyakori hogy ez kimerül a vastag felkar és az erős mellkas iránti vágyban. A nők pedig le akarnak fogyni, aztán pedig szép, formás, rugalmas testet szeretnének, esetleg a narancsbőr eltűnését.

Jó ha tisztázzuk az elején, hogy az odaút is fontos, sőt ha szeretnénk megtartani az elért célt vagy esetleg ráépíteni egy újabb cél kitűzésével, akkor megállapodhatunk abban, hogy az odaút máris fontosabbá vált. Erre az útra sok alternatíva állhat rendelkezésünkre, viszont ha megfelelően kombinálunk két-három edzésfajtát, akkor sokkal effektívebbek lehetünk, mintha csak egyhez ragaszkodnánk. Nézzük az edzésfajtákat:

  • Saját testes edzés: fekvőtámasz, felülés, guggolás, vádlizás, húzódzkodás, tolódzkodás
  • Súlyzós edzés: testépítés, erőemelés
  • Kardio edzés: futás, biciklizés, ugrókötelezés
  • Nyújtó edzés: statikus nyújtás, dinamikus nyújtás, PNF módszer, CR módszer, CA módszer
  • Összetett edzés: crossfit, kettlebell, p90x, küzdősport, jóga, pilates, aerobik, alakformáló

Kisebb-nagyobb átfedések vannak itt-ott, mivel az összetett edzések magukban foglalhatnak majdnem mindent, ezért is érdemes ezek közül választani egyet, hogyha csak egyféle edzésre szeretnétek járni. Ez persze önszorgalomból kiegészíthető a nem összetett edzések bármelyikével. Ha csak konditermi edzésre adnánk a fejünket, akkor mindenképpen egészítsük ki kardio és nyújtó edzésekkel, hogy tényleg effektíven fejlődjünk.

A ráhangolódás, bemelegítés és levezetés fontosságát szeretném hangsúlyozni bármilyen edzésről is legyen szó. Az edzés az elémében kezdődik, így már az edzés napjának reggelén tudatosítsuk magunkban, hogy a nap folyamán vár ránk egy kemény, fizikailag fárasztó edzés, és így megerősítjük az edzés hatékonyságát és az utána érezhető szellemi felfrissülést. Ha lehet, akkor az edzés előtt még fél-egy órával adjuk át magunkat ismét a gondolatnak. Amikor ott vagyunk, akkor pedig az edzés előtt szánjunk 10-15 percet a bemelegítésre, aztán az edzés után ugyanennyit a levezetére. Erről részletesen a későbbiekben fogok még írni.

 

Címkék: edzés
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr491940151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Zöld Erő
süti beállítások módosítása