Fontos szerepük van a zsírban oldódó vitaminok és zsírsavak miatt, tartalmazzák a szervezet számára fontos többszörösen telítetlen zsírsavakat. Szűretlenek, nem finomítottak és adalékanyagoktól mentesek, vitaminokban és ásványi anyagokban viszont gazdagok.
A hidegen sajtolt olajokkal szemben a margarinok és sütéshez használt zsírok, olajok előállításuk során elveszítik a szervezet számára fontos alkotóelemüket, az esszenciális zsírsavakat.
Elsősorban salátákhoz, pirítósra csepegtetve, készételbe keverve fogyaszthatóak. Sütéshez és főzéshez ezeket ne használjuk, hiszen a bennük található értékes zsírsavak hő hatására tönkremennek, ráadásul a hevítés során egészségünkre ártalmas melléktermékek is keletkezhetnek.
Naponta kb. 20–30 g hidegen sajtolt növényi olaj fogyasztása ajánlott az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.
Hatásai
- növeli a sejtvédő antioxidánsokat a szervezetben
- erősíti az immunrendszert
- gátolja a korai öregedést
- karbantartja a koleszterint
- csökkenti a magas vérnyomást
- enyhíti a húgyhólyagbetegséget, prosztatabántalmakat, reumás panaszokat
- enyhíti a menstruációs görcsöket
Forrás: termeszetgyogyaszat.