Zöld Erő

2010. augusztus 25. 09:12 - vegaedzes

Hidegen sajtolt olajok

Fontos szerepük van a zsírban oldódó vitaminok és zsírsavak miatt, tartalmazzák a szervezet számára fontos többszörösen telítetlen zsírsavakat. Szűretlenek, nem finomítottak és adalékanyagoktól mentesek, vitaminokban és ásványi anyagokban viszont gazdagok.

A hidegen sajtolt olajokkal szemben a margarinok és sütéshez használt zsírok, olajok előállításuk során elveszítik a szervezet számára fontos alkotóelemüket, az esszenciális zsírsavakat.

Elsősorban salátákhoz, pirítósra csepegtetve, készételbe keverve fogyaszthatóak. Sütéshez és főzéshez ezeket ne használjuk, hiszen a bennük található értékes zsírsavak hő hatására tönkremennek, ráadásul a hevítés során egészségünkre ártalmas melléktermékek is keletkezhetnek.

Naponta kb. 20–30 g hidegen sajtolt növényi olaj fogyasztása ajánlott az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez.

Hatásai

  • növeli a sejtvédő antioxidánsokat a szervezetben
  • erősíti az immunrendszert
  • gátolja a korai öregedést
  • karbantartja a koleszterint
  • csökkenti a magas vérnyomást
  • enyhíti a húgyhólyagbetegséget, prosztatabántalmakat, reumás panaszokat
  • enyhíti a menstruációs görcsöket

Forrás: termeszetgyogyaszat.

Olaj

Címkék: étkezés
2 komment
2010. augusztus 24. 09:08 - vegaedzes

Alma

Az alma tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A, B komplex és C vitamint. Gyógyhatását a benne lévő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak. Magas a pektin tartalma, ami a sejtfal alkotó része. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kisöpörni a beleket. Depressziós betegség és alacsony vércukorszint esetén - amikor az agy nem kap elég glükózt – ajánlatos az alma fogyasztása.

Hatásai

  • antioxidáns
  • tisztítja a fogakat
  • segíti az anyagcserét
  • tisztítja a beleket, a vért, a májat és a vesét
  • gátolja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását
  • oldja a koleszterin lerakódásáért felelős zsírokat
  • megelőzi az Alzheimer-kórt

Sokféle van, így szerintem mindenki megtalálhatja a szájízének megfelelőt. :)

Forrás: internet-work.

Alma

Címkék: étkezés
Szólj hozzá!
2010. augusztus 23. 10:26 - vegaedzes

A zsírsavak szerepe a táplálkozásban

Az ember  a zsírsavakat elsősorban különböző növényi és állati zsiradékok formájában veszi magához. A kőkorszakban az emberek a napi energiaszükségletük kb. 25%-át fedezték zsír formájában, ma ez az arány 40-50%. Ezen belül is a telített zsírok mennyisége nőtt, míg az egyszeresen, de különösen a többszörösen telítetlen zsírsavaké jelentősen csökkent. Míg korábban a kétféle zsírsav aránya a kívánatos 1:1-1:2 körül volt, addig ma 4-5-ször több telített zsírt fogyasztunk, mint elődeink.

Míg a telített/telítetlen zsírsavak aránya már régóta ismert problémákat okoz, azt csak néhány éve tudjuk bizonyosan, hogy különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega-3/omega-6 aránynak. Az ideális az 1:3-1:5 volna, ezzel szemben a civilizált világban szokásos, rosszul összeállított étrend 1:10-1:30 arányban tartalmazza ezt a két fajta zsírsavat. A helyes arány visszaállításához omega-3 zsírokban gazdag étrendet (lenmagolaj, repceolaj, olívaolaj, dió, lenmag, mogyoró, szójabab) javasolnak az orvosok és táplálkozástudományi szakemberek. Az összes elfogyasztott omega-3 zsírsav mennyisége napi 1-1,5 g körül lenne ideális, a fenti arányok megtartásával.

Forrás: Zsírsav wikipedia.

Címkék: étkezés
Szólj hozzá!
Zöld Erő
süti beállítások módosítása