Ballasztanyagokban gazdag és többek között A-, E-, B6-, C- és K-vitaminokat, folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, jódot és fluort tartalmaz. A spenótot javasolják fogyasztani egyes bőrproblémák, cukorbaj, fekélyek, fertőzések, magas vérnyomás, keringési rendellenességek, vérszegénység esetén. Magas karotinoid- és klorofilltartalmánál fogva ajánlható daganatos megbetegedések megelőzését szolgáló étrendekbe. További előnye, hogy jó folsavforrás, így terhes nők étrendjéhez is hozzátartozik, mivel segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességet.
Ne főzzük, együk nyersen! Sok oxálsavat tartalmaz, ami a főzés hatására szervetlenné válik és a spenótban levő kalciummal kőlerakódást képez a szervezetben. A reumatikus betegség nem jelentkezik azonnal, csak az életkor előrehaladtával kezdjük érezni. Emellett a B vitaminokat is könnyen megsemmisíthetjük a főzéssel.
Hatásai
- serkenti az emésztést
- tisztítja a beleket
- nyutatja az idegrendszert
- csökkenti a vér cukortartalmát
- szabályozza a vérnyomást
- csökkenti a vérzékenységet
- megszűnteti a vashiányos étkezés tüneteit
- csökkenti a hiperaktivitást
Forrás: internet-work.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.