A tökmag a jó fehérjék kiegyensúlyozott forrása, nagyon tápláló és kiválló energetizáló. Többek között tartalmaz A Vitamint, E Vitamint, B1 Vitamint, B2 Vitamint, B3 Vitamint, B5 Vitamint, B6 Vitamint, folsavat, C vitamint, nátriumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, kálciumot, szelént, cinket, rezet, riboflavint, thiamint, pantoténsavat, valamint karotinoidokat, telítetlen zsírsavakat és antioxidánsokat.
Számos betegség megelőzésében jól használható: csökkenti a koleszterinszintet, ezzel enyhíti az érelmeszesedés és a daganatok kockázatát. Vértisztító hatású, így köszvény ellen is hatásos. Férfiak számára különösen ajánlott, mert antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai védelmet nyújtanak a prosztatabetegségekkel szemben, valamint az sem közömbös, hogy a tökmag fogyasztása növeli a szexuális kedvet és a teljesítményt. Méregtelenítő, májregeneráló, hólyagerősítő hatású, sebgyógyulás-serkentőként, féregtelenítőként és székletkönnyítőként is ismert.
Fogyasztható nyersen, pirítva vagy alapanyagként sokféle ételhez felhasználva.
Forrásként leginkább a házipatikára támaszkodtam.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.