Zöld Erő

2010. július 06. 09:02 - vegaedzes

Convict Conditioning

Nagyjából két hónapja foglalkozom a könyvvel és a benne felvázolt edzésprogrammal. Egy ideje tervezem, hogy ajánlót is írok róla, viszont csak most ért be teljesen a dolog. Azért jobb később, mint soha... ;)

A könyv szerzője Paul Wade, aki 19 évet töltött különböző börtönökben, viszont arról nem esik szó, hogy hogyan került oda és nagyon nem is részletezi a benti életet. Végig arra koncentrál, hogy az edzéssel kapcsolatos benti tapasztalatait átadja a könyvön keresztül az olvasónak. Aki ismer valamennyire, az tudja, hogy gyilkosság és erőszakellenes vagyok ezért felmerülhet a kérdés, hogy miért foglalkozom ezzel a könyvvel. Azért, mert nagyszerű a csak saját testre kidolgozott edzésprogramja, számomra a többi nem számít.

A különböző gyakorlatok 6 csoportra vannak osztva és minden csoportban 10 féle gyakorlat szerepel, amik lépcsőzetesen követik egymást. Ezeken kívül alternatív gyakorlatok is vannak, hogyha valaki nagyon változtatni szeretne valamiért. Majdnem a nulláról kezdi az edzést, így az első szint gyakorlatait bárki végezheti, még a rehabilitációt igénylők is. Nyilván ebben az esetben érdemes konzultálni egy dokival.

Minden lépcsőnél 3 sorozat- és ismétlésszám szerepel, az első a kezdő, a második a haladó, a harmadik pedig a következő szintre lépéshez szükséges mennyiséget mutatja. Az utolsó szint minden esetben a mester szint. Egykezes fekvőtámasz, egykezes húzódzkodás és hasonló nyalánkságok szerepelnek ezen a szinten, a végén elég sok ismétléssel.

Sokszor figyelmeztet arra a könyv, hogy az egyes szinteket ne ugorjuk át, hanem csináljuk végig az edzésprogramot, bármilyen erősek is vagyunk. Ez azért van, mert egyrészt így lesz egységesen erős a testünk a gyengeségeket is megszűntetve, másrészt pedig az inakat, az izületeket, a központi idegrendszerünket és a hormonháztartásunkat fokozatosan felkészítjük a későbbi komoly terhelésre.

Továbbá kitér arra, hogy mennyire pénzorientált iparággá nőtte ki magát a fitness iparág, felesleges gyakorlatok hadával, gépekkel és étrend kiegészítőkkel, amikkel könnyen ronthatunk is az egészségünkön. Ezzel nagyrészt én is egyetértek, hiszen például a gépek általában izolált gyakorlatok végzésére jók, amik helyett sokkal jobban járunk a több izmot átmozgató, erősítő gyakorlatokkal, mivel úgy összefüggően erős izomzatunk lesz és nem fogunk lesérülni egy-két "szokatlan" mozdulattól, ami az egész testünket igénybe veszi.

A végén megjegyezném, hogy nagyon fontos, hogy legtöbb gyakorlatba a törzsünket is bevonjuk, ezáltal erősítjük és növeljük a határait, a mobilitását. Így erős, karacsú derekunk, fenekünk, combunk, hasunk lehet, ami nagyon komoly terhelést is kibírhat. Ebből a szempontból is tökéletes szerintem a Convict Conditioning, csak ajánlani tudom.

A könyvet pár hónapon belül magyarul is be lehet szerezni, szóval aki eddig nem vette meg angolul valamilyen okból, az nyugodtan várjon rá. Az angol verzió itt található.

Címkék: könyvajánló
13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr142132640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nolyemi · http://irdietam.wordpress.com/ 2010.07.07. 09:43:40

akkor ha innen csinálom a logikusan felépített gyakorlatokat, a végén még megtanulok húzódzkodni? :) Tök jó lenne :)

amúgy pedig a gépekről... egyetértek. Voltam most egy továbbképzésen/tanfolyamon, ott egy nő áradozott a saját kis fitneszterméről, hogy milyen jó és klassz. Napi fél óra a gépeken és karcsú is lesz mindenki és egészséges. Ok, ha úgy vesszük, akkor a nullánál jobb, de amekkora arca volt a nőnek, ááááááááááááááááá, annyira irritált. Ja és kb 80 kiló lehetett - jó kis arca a fitneszteremnek ;)
Nade mindegy, én annyira nem tudok hinni ezekben a félórás, bazidrága, gépeken töltöt edzéseken. És egy hónapra be kell fizetni nekik 9 ezret és kapnak érte kétszer fél óra edzést. Nem tudom, de például heti két kettlebell edzés a legtöbb helyen olcsóbb ennél és "enyhén" hatékonyabb is ;) De akár még egy sima aerobik vagy alakformáló vagy bármilyen torna :S Na mindegy, csak friss az élmény, erre pont te is ilyen írtál, úgyhogy újra előjöttek az érzelmek, amiket megint nem tudtam értelmesen megfogalamzni :S

vegaedzes · http://vegaedzes.blog.hu/ 2010.07.07. 11:08:09

@nolyemi: Igen, ha megfelelően követed a leírtakat, akkor meg tudod tanulni a húzódzkodást is. Nyilván több összetevője is van a dolognak az edzésen kívül, mint például az helyes étkezés, a megfelelő mennyiségű pihenés és a stresszmentesítés. Ha ezek megvannak és nincsen rajtad nagy mennyiségű túlsúly, akkor 3-4 hónap elkötelezett edzéssel el is tudod érni akár rehab szintről is.

Erről szól a fitness ipar. A nagyon magabiztos önreklám sok esetben sikert ér el az embereknél. Az a legdurvább, amikor olyan elit sportolókat fizetnek meg, akiknek semmi köze a gépekhez, de mégis reklámozzák. Emellé persze azt is szívesen megmondják, hogy a méregdrága bogyókból és porokból mennyit szedj.

Azt nem írtad, hogy milyen magas volt az előadó, hiszen ha a 80kg mellé 2 méter magas, akkor akár egy karcsú amazon is lehet... :)

Heti kétszer fél óra? Annak a bemelegítés már nagyjából a felek, de gondolom az nincsen beleszámítva, bár lehet, hogy abban a teremben nincs is szükség bemelegítésre... :D Viccet félretéve, szerintem kizárt, hogy heti kétszer fél óra edzéssel bármit is elérj, talán akkor, ha csak egy izomcsoporta izolált edzést végzel. Akkor viszon magaddal teszel rosszat, hiszen aránytalanul erős lesz az edzett terület és könnyen kárt tehetsz emiatt a közeli, gyengébb izomokban. Fél óra alatt épphogy megmutatod a testednek a fokozott oxigénfelvétel hatásait és a méregtelenítés is épphogy beindulna... Nem vagyok a rövid edzések ellen, de hosszabb edzéseket (egy-másfél óra) is mindenképpen érdemes beiktatni, hogy az edzés pozitív fiziológiai hatásait igazán megízlelhessük.

Nem volt teljesen értelmetlen, amit írtál. Úgy érzem, hogy egy részét azért értettem. ;)

Fenriratya 2010.07.08. 08:54:56

@vegaedzes: igen, pont ezek a gondolatok voltak bennem is :)
hááááát, a nőci nem volt túl magas, leginkább úgy 160 körüli (mert magassarkúban is alacsonyabb volt nálam).

a húzódzkodásról... háááát, a pasim is azzal heccel, hogy ő fel nem tudja fogni, hogy hogy nem tudom magam felhúzni, amikor kb 52-53 kiló között ingadozik a súlyom :S Szóval értelmes rávezetéssel és rögtön a helyes technika elsajátításával biztos menne. Meg leginkább akarnom kell. Meg találni egy helyet, ahol gyakorolhatok :S

nolyemi · http://irdietam.wordpress.com/ 2010.07.08. 08:59:17

bassszus, az előző is én voltam, csak nem jöttem rá, hogy nem az én gépemen nem én vagyok bejelentkezve. Néztem is, hogy miért kommentelt a pasim hozzád :D :D :D Tök hülye vagyok, bocs.

vegaedzes · http://vegaedzes.blog.hu/ 2010.07.08. 09:14:36

@nolyemi: Semmi gond. :) Az első két szintet biztosan meg tudod csinálni otthon is, hiszen az első szinthez egy ajtófélfa elég, amibe megfelelően kapaszkodni tudsz. A második szinthez egy középmagas asztalon vagy két azonos széken kívül nincs szükséged semmire. Ez kb az első két hónap, ha minden jól megy. A harmadik szinthez már szükség van egy rögzített vasra, amit egy játszótéren vagy egy konditeremben megtalálhatsz. Ha eléggé elszánt vagy, akkor biztosan megoldod. ;)

smartraining 2010.07.08. 13:46:35

Számomra azért létezik egy gép, aminek a hatékonysága megkérdőjelezhetetlen. Ha még nem próbáltátok, pattanjatok fel egy Concept C2-re, olyan teljes testes edzésben lesz részetek, hogy csuhajj! :D Lábremegés, hányinger esélyes.. ;) :D
Bitang jó kis cuccok, nagyon kevés olyan izomcsoport van, amire nem hat. Ha azt mondanák nekem, hogy a jövőben csak 1 GÉPET használhatok, akkor nem is lenne kérdés, hogy az evezőmasina lenne az.

vegaedzes · http://vegaedzes.blog.hu/ 2010.07.08. 14:02:03

@smartraining: Oh, egy evezőgép. :) Hát igen, ebben az esetben kicsit más a helyzet, elég jó kivételt találtál, hogy megvédd a gépeket. :)

Egyébként nem zárkózom el teljesen a dologtól, lehet hogy majd ki is próbálok egy ilyen, de most azért maradok a fegyencezésnél és a bellezésnél. ;)

smartraining 2010.07.09. 16:19:26

@vegaedzes: Nem nem, csak 1 darab gépet védtem meg! :D A többi kuka, bár nem ismerem őket annyira, lehet hogy még van 1, max. 2 értelmes.. :)
Érdemes, most hogy eszembe jutott, ezen agyalok. :) Tényleg nagyon jó, ellenállás függvényében lehet ezt is erő- és állóképesség fejlesztésre is használni. Bitang egy készülék. Lehet, hogy majd írok róla 1 kis promót.

webEndres · http://harciuborka.wordpress.com/ 2010.08.10. 00:19:01

Az oldtimer edzés , ha belegondolok a JKD Bruce Lee is hasonló gyakorlatokat gyakoroltatott és gyakorolt erő fejlesztésre...már várom a magyar kiadást

vegaedzes · http://vegaedzes.blog.hu/ 2010.08.10. 13:39:56

@webEndres: Üdv! Igen, lehet mondani, hogy oldtimer, viszont én inkább örökzöldnek mondanám, hiszen mindig aktuális és elérhető azok számára, akik ezt a nagyszerű edzésprogramot választják. :)

webEndres · http://harciuborka.wordpress.com/ 2011.01.25. 00:35:22

Na megvettem Lakatos Péter jóvoltából a könyvet a tacticalshopban a Robinál...szenzációs rávezet olyan dolgokra amit idáig nem értettem lassan kapisgálom:)

köszönöm a tippet
és az ismertetőt.

vegaedzes · http://vegaedzes.blog.hu/ 2011.01.25. 07:56:43

@webEndres: Örülök neki, használd egészséggel.:)

Én az utóbbi időben leálltam a dologgal, de nemsokára újra neki fogok állni, hiszen számomra a saját testest gyakorlatoknál egyszerűen nincsen megfelelőbb. :)

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.06.18. 14:14:04

A Fegyencedzésről itt olvashattok bővebben is:
calisthenics.blog.hu/2011/03/29/fegyencedzes_convict_conditioning

A gépeknek megvan a maguk helye és szerepe a testedzésen belül. Jó szolgálatot tehetnek izom-előfárasztásnál és rehabilitációnál. Az sem utolsó szempont, hogy gépeken edzve nagyon alacsony a kockázata a sérüléseknek!!
Zöld Erő
süti beállítások módosítása