Zöld Erő

2010. április 20. 13:34 - vegaedzes

Mit egyek?

Általános tévhit ebben az országban, hogy a vegetáriánus életmód egyenlő a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, ezért szeretnék rámutatni arra, hogy mik azok a fontos táplálékok, amiket magunkhoz veszünk, és mennyire változatosan lehet ezeket elkészíteni. Egyelőre csak összegzem azokat, amiket érdemes enni és én is viszonylag gyakran fogyasztok. Aztán a későbbiekben egyesével kitérek rájuk, leginkább arra koncentrálva, hogy miből milyet honnan szerzek be, mire érdemes figyelni a vásárláskor, milyen könnyű elkészítési módjai vannak. 

  • Gabonafélék: árpa, rizs, rozs, köles, hajdina, zab, tönköly, búza
  • Diók, mogyorók, magvak: lenmag, napraforgómag, tökmag, dió, mandula, pisztácia, kesudió, szezámmag, mogyoró
  • Hüvelyesek: bab, zöldbab, szójabab, zöldborsó, sárgaborsó, csicseriborsó, mungóbab, hagyományos lencse, zöld lencse, vörös lencse
  • Káposztafélék: kelkáposzta, kínaikel, brokkoli, kelbimbó, fejeskáposzta, karfiol, vöröskáposzta, karalábé
  • Csírák és csíralevelek: retekcsíra, búzacsíra, babcsíra, repcecsíra, borsócsíra, brokkoli csíra, búzacsíra, lucernacsíra
  • Gyümölcsök: meggy, eper, áfonya, szeder, málna, ribizli, szőlő, citrom, grépfrút, narancs, mandarin
  • Egyéb zöldségek: cékla, sárgarépa, burgonya, avokádó, paprika, paradicsom, sütőtök, spárga, fokhagyma, sóska, spenót, uborka, zeller, cukkini
  • Algák: kék alga, zöld alga, kelp, wakame 
  • Állati eredetű: tej, sajt, túró, tojás

Ez a lista nyilván nem teljes és átfedések is lehetnek itt-ott, viszont ez kiindulásnak bőven elég. Fontos odafigyelni, hogy megfelelően kombináljuk az alapanyagokat, mert nekünk is szükségünk van a teljes értékű ételekre, amik azt a tápanyagot jelentik számunkra, amit a húsevőknek a húsos ételek. Erre hatványozottan szükségünk van, hogyha komolyan sportolunk vagy nehéz fizikai munkát végzünk. 

A legtöbb vendéglátó egységben a mai napig nincsen vegetáriánus étel vagy ha van, akkor sem úgy készítik el, ahogy azt az ember megkívánná, tisztelet persze a kivételnek (ezek általában a drágább helyek, a konkrétan vega éttermek, illetve az indiai éttermek). Sajnos találkoztam már olyan reakcióval a vegetarianizmusom kiderülésekor, mint például “a húslevesből a húst kivehetjük” mondat. Azért kellemes meglepetések is értek itt-ott, de tényleg csak a drágább helyeken, ahol minőségi ételeket készítenek. 

Vegetáriánus ételeket ugyanúgy lehet rendelni egyébként, mint a húsos ételeket, én a vegafoodot (www.vegafood.hu) és a vegafutárt (www.vegafutar.hu) próbáltam eddig. Egyik hellyel kapcsolatban sincsen kiugróan negatív vagy pozitív tapasztalatom, több-kevesebb megelégedéssel fogyasztottam az ételeiket. Egyébként csináld magad, ha tényleg jól összeválogatott, minőségi ételeket szeretnél enni, és nem akarsz sokat fizetni érte.

 

Címkék: étkezés
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr911937017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atomreaktor 2010.10.12. 17:35:07

Szia!

most akadtam rá a blogodra, le is mentem a kedvencek közé ;)

én a vegafood-ot nagyon szeretem, csak ritkán csúszik be elrontott étel (pl. jól elsózzák):), de annál többször olyan, ami szinte teljesen otthoni ízt ad :)

hogyha nem rendeltek, hanem van időtök elmenni étterembe, akkor Bp-en a Batthyány téren lévő vegetáriánus éttermet, na meg persze a Napfényest tudom ajánlani ;)

üdv:

Atomreaktor

vegaedzes · http://vegaedzes.blog.hu/ 2010.10.12. 17:49:43

@atomreaktor:

Üdv Atomreaktor!

Örvendek. :)

A legjobb mindenképpen az, hogyha saját magadnak készíted el az ételt és azonnal el is fogyasztod. Tudom, hogy ez nagyon macerás tud lenni, de példuál ha irodai munkát végzel és van egy konyha egy kis tűzhellyel, akkor a könnyebben elkészíthető ételeket ebédszünetben meg tudod csinálni és el is tudod fogyasztani.

Voltam már elég sokszor a Batthyányon lévő étteremben és elég pozitívak a tapasztalataim. Én is ajánlom minden vegának. :)

vega
Zöld Erő
süti beállítások módosítása