Zöld Erő

2010. november 11. 07:45 - vegaedzes

Tévhit: Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, és vacsorázz, mint egy koldus

Igazság

Nyugodtan hozzákapcsolhatjuk ehhez azokat a megállapításokat is, hogy az esti szénhidrát bevitelt le kell csökkenteni, mert.... Ez papíron jól hangzik, persze nagyon gyenge lábon álló alátámasztások léteznek erről és a gyakorlat / vizsgálat pont az ellenkezőjét mutatja.

Nagyon erős érveket ez ellen a hiedelem ellen az a számtalan tanulmány ír le, amelyek a Ramadán alatti és utáni testösszetételt és egészségi állapotot vizsgálják. Ennek az étkezési mintának semleges vagy pozitív hatása van a testzsír-százalékra, illetve az egyéb egészséget meghatározó paraméterekre. Ez a példa eléggé extrém, de pont ezért olyan sokatmondó. A Ramadán alatt az emberek napnyugtától napkeltéig ehetnek, így este, illetve éjszaka fogyasztják el az ételeiket, de ezáltal semmilyen egészségügyi problémájuk nem lesz. Persze a testépítés és fitness bizarr világában az emberek azon aggódnak, hogy szabad-e 50 gramm szénhidrátot bevinniük az utolsó étkezéssel.

Ha a Ramadán tudományos vizsgálatainak eredményei után még kételkedtek, akkor számtalan egyéb tanulmányt találhattok a témában, amik megmutatják, hogy a tömeg leadása, illetve felszedése és a késői étkezés között nincsen meg az a kapcsolat, amit eddig elhitettek veletek. Ezeket a tanulmányokat ne azoknál keressétek, akik célja az, hogy minél inkább a pénztárcátokba nyúljatok, mert akkor napi 6-szor fogtok étkezni...

Az egyik tanulmány ezek közül két étkezési mintát követő csoport vizsgált, az egyik csoport tagjai a kalóriák nagy részét a nap első felében fogyasztották el, a másik csoport tagjai viszont később. Az esti nagyobb étkezéseket fogyasztó csoport kedvezőbb eredményeket mutatott. Az első csoport több tömeget adott le, viszont a másik csoporthoz képest leadott tömeg extra része az izomtömegből ment le. A második csoport jobban megtartotta az izomtömeget, ami így nagyobb testzsír-százalék csökkenéshez vezetett.

Származás

Ha az eddig olvasottakat valamennyire befogadtad, akkor egyből láthatod, hogy mennyire megtévesztő azt mondani, hogy az éjszakai étkezés elhízáshoz vezet. Azon emberek esetében ez persze igaz is lehet, akik este TV-zés közben falatoznak valamit. Mi vezet az elhízásukhoz? Hát nem az esti evés, hanem az életmódjuk. Így a nem kontrollált tanulmányok nagyon jól be tudják mutatni, hogy negatívabban befolyásolja a testösszetételt az esti ételek elfogyasztása, mint a korábban elfogyasztott ételek elfogyasztása.

Egyéb tanulmányok néha a két műszakban dolgozókat veszik elő és rajtuk keresztül próbálják bizonyítani, hogy az esti / éjszakai evés rossz hatással van a szervezetünkre. Ezek mind kontrollálatlan tanulmányok, amik az olyan tényeket figyelmen kívül hagyják, mint például az, hogy a több műszakos munkarendnek komoly negatív hatásai vannak az ember szervezetére (pl glükóz toleranicára). A környezet mindig nagyon fontos a megállapítás szempontjából!

Az ilyen és hasonló tévhitek vezetnek oda, hogy az emberek megszállottan követik a fals étkezési mintákat, amik sok gondot tudnak okozni fizikálisan és mentálisan egyaránt. Tegyünk pontot a korlátolt butaság végére és mentsük meg a többieket is ettől.

Gyermekek, várandós nők és beteg felnőttek esetében a böjtölés nem ajánlott! Nekik más étkezési mintákat érdemes követniük, amit szakértők bevonásával meg lehet állapítni! Csak ne olyan szakértsen, akinek csak a pénz számít, mert akkor sok étkezésre, sok gyógyszerre, ételkiegészítőkre, és még sorolhatnám, hogy mi másra fogunk nagyon-nagyon sokat költeni.

Forrás: Leangains

Címkék: étkezés
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr752438512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Zöld Erő
süti beállítások módosítása