Zöld Erő

2010. november 29. 11:10 - vegaedzes

Egészséges Vegetáriánus Táplálkozás

A vegetáriánus étkezés alapját képező összetevők beszerzése, illetve az ételek megtervezése és elkészítése könnyebben megy, mint sokan gondolják. Eleinte időigényesebb, mivel hirtelen nem tudja az ember, hogy hogyan is kezdjen hozzá.

Az élelmiszeripar a bevételeinek jelentős részét az állatok leölésből szerzi, így az általuk fizetett kutatások célja mindig az volt és lesz is, hogy a vegetáriánus étkezést negatívan állítsa be minden szempontból. A technológia fejlődésének és az objektív kutatásoknak hála, mára már elég nehéz az embereket sötétségben tartani. Sok forrásból azt hallani, hogy nagyon oda kell figyelni az ételek kombinálására, hogy teljes értékű proteinhez jussunk, amit persze mostmár több, megfelelően kontrollált kutatással megcáfolnak és rámutatnak arra, hogy ha megfelelő mennyiségű és minőségű ételt fogyasztasz „normális” kalóriabevitel mellett, akkor elegendő animósavhoz, illetve proteinhez juttatod a szervezetedet.

Minden szükséges tápanyaghoz hozzá lehet jutni nem állati forrásokból. Talán a B12 vitamint lehetne egyedül problémásnak beállítani a szigorúan vegán étrendet követők részére, de ennek megoldására ott van a csírák fogyasztása.

A hangsúly azon van, hogy minél inkább feldolgozatlan ételeket fogyasszunk. A nyers ételek azok, amik tartalmazzák a számunkra fontos tápanyagokat, amiket már egy-egy főzéssel vagy párolással is a töredékére lehet csökkenteni. Ezért ha tehetjük, akkor a nyersen fogyasztható ételeket nyersen fogyasszuk el.

Azért a megfelelő kombinációra ugyanúgy figyeljünk oda, mint a vegetáriánus vagy vegán életmódunk előtt (ha egyáltalán odafigyeltünk), mivel minimális tervezést ez az étkezés is igényel. A hús, illetve az állati forrásból származó táplálékok elhagyása önmagában még nem jelenti azt, hogy onnantól egészségesen étkezünk! Mindenképpen figyeljünk oda a minőségre és a mennyiségre. Gyümölcsök, zöldségek, magok, hüvelyesek, teljes, fínomítatlan gabona, hidegen sajtolt olajak és hasonlók képezzék a táplálkozásunk alapját. A finomított cukor bevitelének pedig szabjunk nagyon komoly határt és mondjunk nemet azokra az élelmiszeripari termékekre, amikben hozzáadott cukor van.

A vegetáriánus és vegán ételek között is ugyanúgy számtalan szemét van!

Forrás: Nutrition Data on Self.

Címkék: étkezés
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegaedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr62480730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Zöld Erő
süti beállítások módosítása